Af Mattias Söderberg
Advocacy-medarbejder i Folkekirkens Nødhjælp
De lande i verden, som er mest sårbare overfor klimaforandringer, er også de lande, der deltager med færrest mennesker i de internationale klimaforhandlinger.
Folkekirkens Nødhjælp har kigget på de seneste års deltagelse i klimaforhandlingerne, og billedet er, at mange af de fattigste lande kun sender en eller nogle få personer til møderne, mens de rige lande i de fleste tilfælde sender over 20 repræsentanter.
Ved klimaforhandlingerne i Ghana i juni i år var situationen ikke anderledes. Paul Isabirye, fra den ugandiske delegation på 3 personer klagede: – Vores lille delegation kan ikke dække alle de forskellige møder, sagde han.
Forhandlingerne er opdelt i flere møder, og rent fysisk kan en lille delegation ganske enkelt ikke dække de forskellige delforhandlinger.
Der findes en international fond, som støtter deltagelse fra u-lande. Fonden bygger på frivillige bidrag fra de rige lande, og i 2008 er der penge til en delegeret per land, plus en ekstra for de fattigste lande.
Danmark er et af de få lande, som har givet penge til fonden. Der er dog brug for, at andre rige lande også bidrager.
Situationen er ikke bedre blandt NGOerne. Tværtimod. Her findes der ikke penge til at sikre deltagelse fra alle lande, og de fleste organisationer er afhængige af donorpenge for at kunne deltage.
92-gruppen har derfor med støtte fra Danida lanceret et projekt, som har til formål at bistå organisationer i udviklingslande i deres deltagelse i de internationale klimaforhandlinger.
En lige deltagelse i forhandlingerne er dog ikke sandsynlig de nærmeste år. Dette gør det endnu vigtigere, at de rige lande lytter aktivt til, hvad de fattigste lande har at sige.
Det er disse lande, som bliver hårdest ramt af klimaforandringerne, så der er brug for, at deres stemme bliver hørt.
Man kan læse mere om Folkekirkens Nødhjælps studie om syd-deltagelse i klimaforhandlingerne på: www.noedhjaelp.dk/klima
Kilde: Nyhedsbrev nr. 55 fra 92-gruppen – Nyt om miljø og udvikling