Unge gadehververe – såkaldte facere – fra Folkekirkens Nødhjælp og andre humanitære organisationer rammes nu af kritik fra butiksindehavere i flere af landets største byer, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en artikel på sit website, www.noedhjaelp.dk fredag.
Af Linda Nordahl Jakobsen
journalist i Folkekirkens Nødhjælp
Cityforeningerne i både Odense, København, Århus og Aalborg har indkaldt de humanitære organisationer til et møde i slutningen af maj. Flere butiksejere mener, at de mange gadehververe generer eller ligefrem skræmmer deres kunder væk.
– Men “kunderne” på gaden tager stadig venligt imod en høflig forespørgsel, og reelt har vi ikke noget valg, siger Nødhjælpens informationschef, Thomas Ravn-Pedersen og føjer til: – Vi kan ikke bare nøjes med at sende et brev. Folk lever i en verden, hvor vi må prøve at møde dem dér, hvor de er, for at få hjælp til arbejdet ude i verden.
“Det er klart, at det kan føles som et irritationsmoment af mange, at de bliver spurgt på gaden, om de vil støtte. Men det er mit klare indtryk, at irritationen hurtigt slår over i forståelse for, at folk synes, vi gør et godt stykke arbejde for en god sag.”
Sådan siger Anders Clausen, der er bykoordinator i Århus for Folkekirkens Nødhjælps gadehvervekampagne Face2face oven på en regnvåd og kold torsdag, hvor kritikken mod de humanitære organisationers gadehvervearbejde endnu en gang blev vendt, mens gadehververne fortsatte deres arbejde iført regntøj, paraply og et høfligt “Undskyld, har du tid et øjeblik”.
– Vi sørger selvfølgelig for ikke at stå lige ved indgangen til butikker. Og jeg spørger af og til inde i butikkerne, om der er noget vi kan gøre anderledes eller bedre. Men vi skal jo også kunne være her, siger Anders Clausen.
Han fortæller, at gadehververne også mødes med smil og anerkendelse. På gågaden i Århus bød Baresso således på en opfriskende og varm kop kaffe til de to regnvåde gadehververe fra Folkekirkens Nødhjælp.
Thomas Ravn-Pedersen uddyber:
– I Folkekirkens Nødhjælp møder vi dagligt den elendighed, som står i grel modsætning til vores overskud herhjemme. Vi må naturligvis prøve at skaffe al den hjælp, der er brug for, så vi sammen med de nødlidende kan arbejde for en bedre verden. Her synes jeg, vi er forpligtede til at gøre vores yderste for at bringe budskabet ud til flest muligt, også på de danske gader og stræder.
Thomas Ravn-Pedersen beklager, hvis folk føler sig generede af henvendelsen. Samtidig understreger han, at kampagnerne på gadeplan over de seneste år har givet mere end 20 mio. kr. til Folkekirkens Nødhjælps arbejde – og at de mennesker, som man er kommet i kontakt med, fortsætter deres støtte.
Gennemsnitalderen på Folkekirkens Nødhjælps bidragydere er desuden faldet markant, fordi de mange, som man når på gadeplan, er betydeligt yngre end organisationens traditionelle givere.
Tilføjelse fra u-landsnyt.dk:
Antallet af gadehververe, såkaldte facere, er steget markant på få år og hververne optræder efterhånden over alt i landet. Antallet ventes yderligere at stige nu da VK-regeringen har pålagt flere u-landsorganisationer at betale en betydelig større del af deres projektudgifter selv.
Disse penge kan de stort set kun skaffe fra den danske offentlighed, og hele efteråret er således planlagt indsamlinger – flere end nogensinde herhjemme.