Danskeren Carsten Meier – manden bag planten, der kan spore landminer – modtager tirsdag (29. nov.) Carl Bro gruppens Inspirationspris 2005, skriver virksomheden på sit website.
Prisen er en anerkendelse af Carsten Meiers arbejde med at udvikle en genmanipuleret plante (arabidopsis thaliana), som skifter farve fra grøn til rød, hvis der er sprængstoffer i jorden. Den kan derfor hjælpe mineryddere med at opspore uidentificerede landminer.
Hermed kan Carsten Meiers innovative og banebrydende forskning få stor betydning for mange mennesker ikke mindst i Den 3. Verden. Ifølge Folkekirkens Nødhjælp kan hans opfindelse forhindre 15.000-20.000 ofre hvert år.
Carsten Meier fik idéen til at arbejde med biologiske visuelle advarselssystemer efter tæt kontakt og flere ture i lande som Angola, Namibia og Bosnien, der er hårdt ramt af problemer med miner, og hans arbejde – og de mange forhindringer undervejs – har været skildret i en dansk-produceret dokumentar på DR-TV.
Tanken er, at metoden også vil kunne bruges til opsporing af tungmetaller i forurenet jord og på længere sigt endda til en mere sikker diagnostik af f.eks. brystkræft.
Inspirationsprisen blev indstiftet i 1999 ved Carl Bro Gruppens 40-års jubilæum. Prisen tildeles en person, der gennem sit virke og engagement har inspireret sine omgivelser på en visionær og original måde.
Carsten Meier er medstifter af Aresa Biodetection.
Fra websitet www.dr.dk:
Det danske firma Aresa Biodetection er havnet på New York Times liste over gode ideer og opfindelser fra 2004. Firmaets er en gensplejset udgave af planten gåsemad, der skifter fra klassisk grøn til faretruende rød, hvis den kommer i nærheden af sprængstoffer.
Dermed kan den blive et særdeles effektivt redskab i kampen mod de mange millioner miner, der fortsat ligger spredt ud over kloden.
– Vi var beæret over at blive nævnt i The New York Times i foråret, da vi præsenterede planten, og vi er naturligvis glade for at være med på en liste over årets vigtigste idéer. Det er godt at blive eksponeret i USA, da vi med gensplejsning kan udvikle planten, så den kan spore andre ting end sprængstof, for eksempel forurening i jorden. Det vil vi gerne vise det amerikanske marked, siger direktør Simon Østergaard til Berlingske Tidende.
Minerydningsplanten skal testes og videreudvikles på Balkan i det kommende år, og Simon Østergaard håber, at planten kan bruges i reelle minerydningsprojekter fra 2006.
Kilder: www.carlbro.dk og www.dr.dk