Orkanen Stan har trukket enorme regnmængder og mindre storme med sig ind over dele af Mellemamerika og sydlige Mexico – i Guatemala er det den absolut fattigste del af befolkningen, der blev hårdest ramt af naturkatastrofen – flere landsbyer er afskåret fra omverden, og ved Atitlan-søen er en hel landsby blevet begravet i mudder- og klippeskred, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemelding tirsdag.
Imens frivillige og redningsarbejdere knokler løs for at komme orkanofre til undsætning i Mellemamerika, har myndighederne i Guatemala opgivet at redde flere ud af landsbyen Panabaj ved Atitlan-søe og en anden lille landsby Tzanchaj.
– Panabaj eksisterer ikke mere. Vi vil bede om, at landsbyen bliver erklæret for et kollektivt gravsted – en massegrav. Vi er udmattede, og vi ved ikke længere, hvor vi skal grave, siger borgmester Diego Esquina til den spansksprogede tv-station BBC Mundo.
Ifølge borgmesteren er mindst 250 af indbyggerne i Panabaj forsvundet, mens de lig, der er fundet, er lagt i en fællesgrav.
Frivillige fra nabolandsbyer og redningsfolk har de seneste dage forsøgt at grave i laget af mudder og klippestykker, der i onsdags væltede ned som en flodbølge ad San Lucas-vulkanens skrænter.
Men de fortsatte regnskyl har gjort det endnu sværere for redningsfolk at lede efter overlevende i et område, der flere steder ligger under et op til 12 meter højt lag af mudder, klipper, træer og ruinrester.
Militæret er sat ind. Men borgmesteren kritiserer ligesom flere andre mayaindianske talsmænd myndighederne for ikke at sætte hjælp ind hurtigt nok. 4 dage efter, at en af de største tragedier har ramt landsbyen Panabaj, har ingen hørt et ord fra præsident Oscar Berger, siger borgmesteren for den lille begravede landsby.
– Jeg føler mig virkeligt trist. Moralen er helt i bund. Vi vil gene se præsidenten, vil vil gerne se ham her, sagde Diego Esquina, der er borgmester i Santiago Atitlan-kommune, som Panabaj hørte under. Ifølge borgmesteren er op mod 1.500 omkommet under muddermasserne, mens der kun er fundet 76 lig.
Det var frivillige fra nabolandsbyerne, som i første omgang sejlede tørt tøj tværs over søen til de overlevende ved Panabaj. Mudder- og klippeskred begravede landsbyen i onsdags, og først to dage senere begyndte redningsfolk at rykke ind for at lede efter overlevende.
Forsvarsminister Carlos Aldana sagde mandag, at militæret nu er sat ind i San Marcos-provinsen i et forsøg på at komme landsbyer til undsætning dér.
– San Marcos er det område, hvor vi sætter mest ind fra i dag, fordi vejrforholdene har gjort det meget vanskeligt for os, samtidig med at mange af vejene er ødelagte, sagde han.
Ifølge flere guatemalanske dagblade er op mod 2.000 forsvundet i San Marcos-provinsen i det vestlige Guatemala. Her er der i øjeblikket er regn, tåge og kulde oppe i højlandet, hvor mange mayaindianske landsbyer og småsamfund er afskåret fra omverden, fordi veje og broer er brudt sammen eller revet væk.
Læs mere på www.noedhjaelp.dk