Udvikling i rapport fra Sri Lanka: Danske tankvogne med vand til tsunami-ofre stod stille i lang tid på grund af bureaukrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske støtte til genopbygning af det tsunami-ramte Sri Lanka er i fuld gang – men snyd, bureaukrati og konflikten mellem regeringen og de Tamilske Tigere komplicerer arbejdet.

Det er nemlig langt fra enkelt at give nødhjælp til et land i politisk konflikt. Danidas månedsavis Udvikling skriver i sit seneste nummer, hvordan dansk-finansierede tankvogne i lang tid stod parkeret i en garage uden for hovedstaden Colombo.

Smarte forretningsfolk havde udnyttet momsfritagelsen på nødhjælpsvarer til at importere varer momsfrit. Da det blev opdaget, annullerede regeringen den midlertidige ordning, og det blokerede for de danske tankbiler, der skulle afhjælpe vandbehovet hos den tsunami-ramte del af befolkningen.

I dag transporterer de danske tankvogne endelig rent vand i de katastroferamte områder.

Tungt bureaukrati

Ifølge Leif Hommelgaard, der er rådgiver i Danida, understreger tankvogns-historien, at det er nødvendigt at holde øje med, hvad der sker, også selvom flodbølgen for længst har lagt sig.

– Vi bliver nødt til hele tiden at følge op på vores indsats. På lokalt plan er der et fantastisk initiativ og aktivitetsniveau. Men der er væsentlige problemer på centralt hold. Vi har at gøre med et stort og tungt bureaukrati – og en kompliceret politisk situation, siger han til Udvikling.

Han hentyder til det spændte forhold efter 20 års borgerkrig og en spinkel våbenhvile mellem regeringen og de Tamilske Tigere (LTTE), der kræver selvstændighed.

Byggeforbud ved kysten

Bureaukratiet kender også Folkekirkens Nødhjælp til. Den danske organisation bygger midlertidige boliger til ofre for flodbølgen finansieret af Danida, men også her er der problemer.

– Regeringen har vedtaget, at der ikke må bygges i en afstand af 100-200 meter fra stranden, og derfor har det været meget svært at finde jord at bygge på. Vi må derfor bygge i tætte barakker, og der sidder stadig mange i telte rundt om i flygtningelejrene, siger landerepræsentant Cecilie Winther fra Sri Lanka.

Forskelsbehandling af fordrevne

Folkekirkens Nødhjælps landerepræsentant mærker også til regeringens forskelsbehandling af befolkningen – alt efter om der er tale om tsunami-flygtninge eller overvejende tamilske fordrevne fra Sri Lankas 20 år lange borgerkrig.

Nødhjælpen har valgt det, som deres udsendte kalder en konflikt-sensitiv tilgang, der betyder, at organisationen også støtter de krigsfordrevne, når de bor lige ved siden af ofrene for flodbølgen, selv om pengene egentlig er øremærket til tsunamien.

Håb forude og regeringskrise

Flere store bistandsdonorer har lagt pres på regeringen for at oprette en aftale – Joint Mechanism – der skal være med til at fordele genopbygningsbistanden ligeligt mellem de regerings- og tamilsk-kontrollerede områder.

Sagen giver stor ballade i Sri Lanka, hvor regeringens marxistiske støtteparti (JVP) i protest imod aftalen med de Tamilske Tigere har trukket sig fra regeringssamarbejdet, som dermed har mistet sit parlamentariske flertal.

Men ifølge Cecilie Winther fra Folkekirkens Nødhjælp er aftalen et meget positivt signal, der kan blive starten på en endelig fredsaftale mellem de stridende parter.