Handel med mennesker hører ikke kun fortiden til. Overalt i Den 3. Verden stikker slaveriet sit grimme fjæs frem.
14-årige Moeung Sarorn fra Cambodja blev solgt og endte på et bordel. Hun er en af mange, som publikum og pantindsamlerne på årets Roskilde Festival kan hjælpe, skriver journalist og informationsmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp, Peter Kargaard, i en presserundsendelse onsdag..
Hendes historie ligner i skræmmende grad de mange, der handler om unge piger, som sælges eller snydes ind i sex-industrien i Cambodja og Thailand.
Som så mange andre levede 14-årige Sarorn et almindeligt – men fattigt – liv med sin tante og onkel. Indtil hendes mor, som hun ikke havde set længe, ankom fra Phnom Penh og gjorde krav på hende.
Hun tog sin datter med tilbage til hovedstaden under påskud af at ville sende hende i skole. Men efter få dage i Phnom Penh solgte moderen Sarorn til en mand for 800 US dollar (4.560 kr.).
Den høje pris skyldtes, at Sarorn på det tidspunkt stadig var jomfru. Sarorn går med til at “lege” med manden, fordi moderen bildte hende ind, at hendes bedstefar var syg og havde brug for pengene til medicin. Hvilket viser sig at være løgn.
Det bliver indledningen på et mareridt af prostition for den unge pige, denne gang under påskud af, at hendes tante nu er blevet syg og har brug for, at Sarorn skaffer penge.
Sarorns mor sælger hende til et bordel for 100 US dollar (570 kr.), og her må hun i månedsvis leve under forfærdende forhold, med op til 3 kunder pr. nat og trusler om mishandling, hvis hun ikke adlyder bordelejerens og kundernes krav.
Endelig lykkedes det hende med hjælp fra en lokal menneskeretsorgansation og politiet at komme i sikkerhed i et krisehjem, Cambodian Womens Crisis Centre, som Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med.
– Da vi mødte hende, havde hun boet 8 måneder på krisecentret. Hendes beskedne håb for fremtiden er at finde et job, så hun kan forsørge sine bedsteforældre. Hendes mor er nemlig nu død af tuberkulose, siger projektmedarbejder Sofie Schousboe Laursen fra Folkekirkens Nødhjælp.
Sofie Schousboe Laursen er netop vendt hjem fra Cambodja. Sammen med 8 frivillige fra ungdomsnetværket under Roskilde Festivalen rejste hun rundt i det sydøstasiatiske land for at tale med folk, som lider under moderne slaveri.
– Slavehandel er et globalt problem, og selv om det i denne omgang er Cambodja, vi sætter fokus på, er det et problem, der skal bekæmpes i mange lande, siger hun.
Folkekirkens Nødhjælp har været med på Roskilde Festivalen siden 2002. Første gang i et projekt mod landminer, de 2 seneste år med arbejde, der sætter fokus på Israel-Palæstina-konflikten, anfører journalist Peter Kargaard.
Fakta om moderne slaveri:
27 millioner verden over menes at leve under slavelignende forhold. Uværdige liv, der ofte har prostitution og børnearbejde indbygget. Og i det tal er ikke indregnet de mange millioner mennesker, der lever som gældsslaver – ikke mindst blandt Indiens anslået 200 millioner kasteløse.
På Roskilde Festivalen vil der med Cambodja som udgangspunkt blive vist eksempler på moderne slaveri er. Frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at afhjælpe det globale problem gennem events og happenings.
Skal man på festival og høre musik i år, kan man donere sin pant fra flasker, dåser og glas til de anslået 550 frivillige pantindsamlere. Panten vil sammen med en donation fra årets festival gå til projekter i Cambodja.
Her vil lokale samarbejdspartnere arbejde med at undgå, modvirke og behandle eftervirkningerne af moderne slaveri. Målet for 2005 er mere end 300.000 kr. i pant.
Kontaktinformation: [email protected]