I forbindelse med sin rejse til Mellemøsten, der indledtes tirsdag, har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) takket nej til at plante et oliventræ på Hyrdernes Mark uden for Betlehem i Palæstina.
Træet er skænket af Folkekirkens Nødhjælp og KFUM og KFUK i Danmark som led i initiativet “Plant et håb for fred”. Det er KFUM og KFUK i Øst-Jerusalem, som begge organisationer samarbejder med, der står bag initiativet. Det har til formål at genopbygge ødelagte olivenlunde på Vestbredden, skriver Nødhjælpen i en pressemeddelelse onsdag.
Generalsekretærerne for Folkekirkens Nødhjælp og KFUM og KFUK i Danmark, Henrik Stubkjær og Kirsten Lund Larsen, er kede af statsministerens afvisning:
– For palæstinenserne er oliventræet et symbol på velstand og lykke. Og så er det tæt knyttet til spørgsmålet om jord, som er centralt i konflikten mellem israelere og palæstinenserne. Det ville have været gavnligt, hvis statsministeren ville hjælpe med at styrke opmærksomheden på den rolle, som palæstinensernes adgang til jord og Israels bosættelser spiller for fred i Mellemøsten, siger de i en fælles kommentar.
Israels bosættelser spiser land. Det samme gør de sikkerhedszoner, der omgiver bosættelserne, muren og hegnet, der skal beskytte bosætterne. Bosætterne kontrollerer i dag 42 procent af Vestbredden, anfører de 2 organisationer.
Træ for træ og jordlod for jordlod presser de palæstinenserne sammen og inddrager den jord, som i generationer er blevet brugt af palæstinensiske bønder til at dyrke oliventræer eller til at græsse kreaturer, hedder det.
– Ved at plante et træ i Betlehem kunne statsministeren have vist palæstinenserne, at deres angst for aldrig mere at få adgang til deres jord på Vestbredden bliver taget alvorligt, Det er vigtigt for at holde liv i håbet om, at der er en fremtid for begge folk i området. Og dermed i håbet om fred, siger Henrik Stubkjær og Kirsten Lund Larsen.
Yderligere oplysninger hos Kirsten Lund Larsen, tlf. 40 40 00 25