Malawi, der sporenstregs blev smidt ud af den danske bistandsvarme, da VK-regeringen kom til for 3 år siden, ønsker øjensynlig at genoptage kontakten til den tidligere donor.
I hvert fald fik det ludfattige sydafrikanske lands udenrigsminister, Dr. George T. Chaponda, fredag foretræde for integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) under et besøg i København.
Af den kortfattede ministerielle pressemeddelelse om mødet hedder det, at “efter præsident- og parlamentsvalgene i maj 2004 fik Malawi ny præsident og en ny regering. Præsident Bingu wa Mutharika og hans regering har fra starten sat en ny politisk dagsorden med god regeringsførelse og bekæmpelse af korruption som fremtrædende elementer.”
Og videre:
“Dr. Chaponda orienterede især om den malawianske regerings nye politik, som udover anti-korruptionsbestræbelserne indeholder initiativer, der skal reformere den offentlige sektor og forbedre den økonomiske styring”.
Regeringsskiftet og den nye udvikling er for længst taget ad notam af de fleste donorer, bilaterale som multilaterale, og Malawi står til at modtage omfattende bistand i de kommende år.
Iagttagere bemærker sig, at Danmark een gang før har genoptaget bistanden efter et regeringsskifte i Malawi. Det skete i 1995 efter 4 års pause, hvor bistanden var indstillet som følge af menneskeretskrænkelser under Hastings Bandas styre.
Malawi er det sydlige Afrikas fattigste land og det siger ikke så lidt i en region, der i forvejen tæller en stribe meget fattige lande. Det langstrakte land har derfor brug for hver en bistandskrone.
Den danske bistand blev lukket med yderst kort varsel i 2002, hvilket bl.a. førte til sagen om de fattige malawianske kvinder, der blev gældsat i et hønseriprojekt, fordi Danida trak sig ud (søg i Arkiv under “Høns i Malawi”) .
Begrundelsen var utilfredsstillende fremdrift i en række bistandsprogrammer, som især i Danidas årsrapport for 2001 blev kraftigt kritiseret. Årene før var de selvsamme programmer imidlertid blevet fremhævet som positive og resultatorienterede.
VK-regeringen besluttede ikke blot at afbryde samarbejdet, men også helt at fratage Malawi sin status som dansk programsamarbejdsland.
Flere danske NGOer opererer i landet. Folkekirkens Nødhjælp har således Malawi som prioritetsland og sit regionale hovedkontor for det sydlige Afrika i hovedstaden Lilongwe – fra oktober bemandet med nødhjælpsveteranen Lennart Skov-Hansen. (se Nyt om navne, dato 30.08.04).