Nødhjælpen: Kvalme over forbrugsfest og glæde over stor opbakning

Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælps formand satte på landsmødet i Nyborg fingeren på svælget mellem fattigdommen i verden og  det stigende forbrug herhjemme.

Han pegede samtidig på, at mens det officielle Danmarks bistand til den fattige verden er faldet, oplever Folkekirkens Nødhjælp stigende støtte til sit arbejde og kunne i 2003 samle i alt 114 mio. kr. ind, fremgår det af en pressemeddelelse sent søndag.

– 15.000 i u-landene dør hver dag på grund af sult, underernæring, beskidt drikkevand, dårlig hygiejne og mangel på medicin. Det kan vi gøre noget ved, hvis vi giver mere i u-landsbistand og holder op med at understøtte vores egne landbrugsvarer for i stedet at købe u-landenes produkter, sagde formand for Folkekirkens Nødhjælp, Stig Glent-Madsen på årsmødet i den forgangne weekend og fortsatte:

– Desværre går det den forkerte vej.  Sidste år faldt Danmarks hjælp til de fattige lande igen med næsten halvanden milliard kroner. Danmark gav  0,83 procent af sin BNI til de fattige lande i 2003 mod over en procent i år 2000.

– Forbrugsfesten i Danmark er næsten til at få kvalme af, når festen falder sammen med det største fald i u-landsbistanden set i de rige lande i år, anførte Stig Glent-Madsen overfor den talstærke forsamling i Nyborg.

På årsmødet blev det samtidig markeret, at Folkekirkens Nødhjælp har haft stor opbakning fra befolkningen i det forløbne år. 110.000 støtter nu hjælpearbejdet. På indsamlingsdagen i marts gik 17.000 på gaden og samlede 13,5 mio. kr. ind. Flere end 1.200 kirkesogne arrangerede indsamling.

De faldende statstilskud blev for Folkekirkens Nødhjælps vedkommende næsten kompenseret gennem en rekordstor folkelig opbakning. I 2003 samlede Folkekirkens Nødhjælp 114 mio. kr. ind til hjælpearbejdet i den fattige verden.

– Det er vi lykkelige for. Men når staten for andet år i træk skærer halvanden milliard, bliver det samlede regnestykke beskæmmende for Danmark, sagde Stig Glent-Madsen.

Yderligere oplysninger: Generalsekretær Peter Lodberg, 29 700 600. Informationschef  Thomas Ravn-Pedersen, 29 700 603