Unge dansk-afghanere vil gøre nydanskere foreningsaktive – Nytårsfest på lørdag

Forfatter billede

Den dansk-afghanske ungdomsorganisation AYAD arbejder for, at nydanskere bliver foreningsaktive. Foreningen holder en stor nytårsfestival, der skal tiltrække medlemmer.

Af Henriette Lynderup og Arne Simonsen
medarbejdere i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
artikel i DUFs seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag

Det samfundsenga-gerende Forenings-danmark har fået et nyt medlem, nem-lig den afghanske ungdomsorganisa-tion AYAD, der blev stiftet i november 2009.

DUF støtter fore-ningen via sit Part-nerskabsprojekt – et samarbejde med 12 nydanske ungdomsorganisa-tioner.

Netop nu lægger AYADs bestyrelse sidste hånd på det første store projekt, der skal profilere frivillighed og deltagelse i foreningslivet som en mulighed for unge potentielle medlemmer.

– Vi har brug for mange flere hænder, hvis vores visioner skal føres ud i livet, fortæller 21-årige Zohal Masood, der er bestyrelsesmedlem i AYAD.

Nytårsfestival i april

Zohal er en af de projektansvarlige for Nawroz – et stort arrangement, som AYAD står bag lørdag den 3. april i Fredericia:

– Heldigvis tror vi på, at det nok skal lykkes at få mange flere med, for rigtigt mange unge har allerede vist interesse for AYAD på facebook og til vores infomøder. Som nyt medlem får du desuden rig mulighed for at være med til at forme foreningens aktiviteter. AYAD-eventyret er jo kun lige begyndt, siger Zohal, der flyttede til Danmark i 1995.

Afghan Youth Association in Denmark

AYAD – der er en forkortelse for Afghan Youth Association in Denmark – blev stiftet af en flok unge nydanskere med afghansk baggrund.

I Danmark er det første gang, at unge fra netop denne minoritet er gået sammen om at opbygge en ungdomsorganisation på tværs af afghanske etniske grupper.

I januar 2010 blev AYAD optaget i DUFs Partnerskabsprojekt, der nu tæller 12 nydanske ungdomsforeninger.

Nytårsfestival med tradition og fornyelse

Nawroz er en nytårsfestival, som i dag fejres i mange lande i den persiske, mellemøstlige og centralasiatiske region. For AYAD er nytårsfestivalen en oplagt anledning at samles om, siger Zohal Masood:

– Med Nawroz-projektet ønsker vi i AYAD at bygge bro mellem tradition og fornyelse blandt unge afghanere i Danmark. Det bliver både en festlig kulturel markering i tråd med en stærk afghansk tradition, men i høj grad også en mulighed for at vise, at vi unge selv kan skabe noget sammen, som kan forbedre vores fælles fremtid i Danmark, siger Zohal, der til daglig studerer jura på Københavns Universitet.

Ønsker flere foreningsaktive dansk-afghanere

AYADs formand, 24-årige Ahmad Farjad, ser meget frem til AYADs fejring af Nawroz. Samtidig ser han også frem til efter arrangementet at være endnu flere aktive frivillige om at løse de udfordringer, som unge afghanere i Danmark er oppe imod:

– Det er stadig ikke særligt udbredt inden for vores kulturelle tradition, at unge er foreningsaktive. Vi har et stykke vej foran os i forhold til at vise både unge og forældregenerationen, at vi unge – på tværs af køn og forskellige etniske baggrunde – har noget at gøre sammen i det samfund, vi er en del af. Det er for AYAD, og for mig personligt, en stærk sag, siger Ahmad Farjad, der er finanselev og har boet i Danmark siden 2002.

Man kan læse mere om AYAD og Nawroz-projektet på http://www.ayad.dk