Dansk NGO kritiserer Madonna

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Megastjernen Madonnas adoption af et spædbarn i Malawi i øjensynlig strid med det fattige sydafrikanske lands egne adoptionsregler og hendes donation i samme moment af 3 mio. dollars til velgørenhed i den aids-ramte nation udsættes for kraftigt kritik af en dansk NGO, der har adoption som speciale, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Organisationen AC Børnehjælp, som er den største danske adoptionsformidler – og står for et børneprojekt i Etiopien, der får gavn af pengene fra dette års U-landskalender i DR-TV – finder adoptionen “meget problematisk”.

Direktør i AC Børnehjælp i hovedsædet i Århus, Jørgen-Ulrich Raunskov, siger til Berlingske, at internationale adoptioner finder sted ud fra et såkaldt subsidaritetsprincip, der går ud på, at man først skal forsøge at anbringe barnet i dets oprindelige familie, derpå inden for landets grænser og først i tredje instans kan internationale adoptioner komme på tale.

– Spørgsmålet er jo, hvor vi befinder os i forhold til børnehandel, når hun kommer og lægger 3 mio. dollar (17-18 mio. kr.), siger Raunskov og uddyber:

– I den professionelle adoptionsverden er det et grundlæggende princip, at der ikke må være tale om finansielle modydelser. Vi køber ikke børn, og derfor er en sag som denne fuldstændig ødelæggende for adoptionssagen. Børnene er jo helt forsvarsløse, hvis deres værge ønsker at sælge dem og derfor er det så vigtigt, at alle internationale regler overholdes.

Der er over en million forældreløse børn i Malawi, og det var bl.a. dette forhold, der angiveligt bevægede Madonna til adoptionen.