Dansk vurdering af landminekonferencen i Nairobi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En verdenskonference, ”Nairobi Summit on a Mine-Free World”, finder i denne uge sted i Nairobi. Den skal gøre status over de sidste 5 års indsatser for minerydning og sætte nye mål for de kommende 5 år, skriver Udenrigsministeriet i en opsamlende vurdering om konferencen og fortsætter:

”Ottawa Konventionen” en succes
Ottawa Konventionen, der forbyder produktion og anvendelse af anti-personnel miner trådte i kraft den 1. marts 1999. Og siden er der sket kæmpe fremskridt. Det har været en succes, men der er stadig langt igen, inden den sidste landmine og ueksploderet ammunition er fjernet fra Jordens overflade. Man regner med, at der forsat ligger ca. 50 – 75 millioner miner spredt rundt om i verden og skaber død og ødelæggelse.

144 lande har nu tiltrådt konventionen
Etiopien ratificerede konventionen på konferencens første dag., så nu har 144 lande ratificeret Ottawa Konventionen. Mere end 37 millioner miner er blevet destrueret. Spredningen af miner er faldet drastisk. Og antallet af lande, der officielt handler med landminer, er faldet fra 34 til ingen.

Store områder er ryddet for miner og ueksploderet ammunition. Men det væsentligste er, at antallet af mineofre er faldet drastisk. Flygtninge og internt fordrevne, mænd, kvinder og børn, kan atter vende tilbage til deres byer og marker og bygge en ny tilværelse op. Men det har krævet og kræver fortsat international hjælp.

Danmark – en vigtig aktør
Den danske regering  har gennem de sidste 10 år støttet minerydning med ca. 650 mio. kr. Der er udført store indsatser på Balkan, i Angola, Somalia, Congo, Cambodia, Sri Lanka, Irak og i Afghanistan.

Evaluering af den danske indsats
Danmark var et af de første lande, der fik en politik på minerydning. Fra dansk side har der været lagt stor vægt på at hjælpe de lokale myndigheder og civile organisationer med at opbygge deres egen kapacitet til at gennemføre minerydningen, herunder undervisning i minefare og støtte til mineofre. Indhøstede erfaringer skal anvendes i en revideret strategi og politik.

Sidste år blev den danske indsats evalueret (eksamineret). Evalueringen konkluderede bl.a., at man i den danske bistand skulle lægge øget vægt på at integrere minerydning i den øvrige udviklingsbistand og bruge erfaringerne herfra.

Danske samarbejdspartnere
I samarbejde med de store danske aktører inden for minerydning, der bl.a. tæller Forsvarsministeriet, eksperter fra den private sektor, civile aktører, herunder Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Danish Demining Group er Udenrigsministeriet ved at færdiggøre en revision af politikken på området.

Anbefalingerne fra evalueringen inddrages og Nairobi-konferencens konklusioner og anbefalinger ventes også at få indflydelse på den nye politik, som forventes godkendt i begyndelsen af det nye år.

Den danske delegation ledes af Danidas multilaterale chef, ambassadør Ole Moesby. Endvidere deltager repræsentanter fra danske NGOer.

Læs også “Stor konference i Nairobi skal lægge grunden til en verden uden landminer..”, dags dato under Nyt fra den tredje verden.