Ny Røde Kors-kritik af Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk Røde Kors er så fortørnet over VK-regeringens fortolkning af de internationale konventioner for krig, at man har taget det usædvanlige skridt at invitere den øverste chef for Internationalt Røde Kors, Angelo Gnädinger, til Danmark, skriver Politiken tirsdag.

Angelo Gnädinger skal onsdag mødes med Udenrigsudvalget i Folketinget og udenrigsminister Per Stig Møller (K). Dansk Røde Kors er især utilfreds med, at regeringen afviser, det er et brud på konventionerne, når en dansk statsborger nu på snart andet år sidder indespærret på den amerikanske militærbase Guantánamo i Cuba uden at være stillet for en dommer eller sigtet for noget.

Dansk Røde Kors mener heller ikke, at Danmark lever op til sit ansvar som besættelsesmagt og gør nok for at sikre ro og orden i Irak, skriver Politikens Matias Seidelin og Claus Blok Thomsen.

– Der er megen forvirring i den danske debat på meget vitale områder. Derfor har vi inviteret vores højeste autoritet til at give debatten substans, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen til Politiken.

Mere generelt skal Angelo Gnädinger også diskutere den ændrede sikkerhedssituation med Folketinget og regeringen, efter at hovedkvartererne for FN og Røde Kors blev angrebet i Irak.

Udenrigsministeren skal tirsdag i et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg forklare, hvad regeringen gør for den danske statsborger på basen i Cuba. Flere oppositionspartier har kritiseret ham for ikke ligesom den svenske regering at have protesteret kraftigt over for USA.

Per Stig Møller rejste for nylig den danske fanges situation over for den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, og kaldte det »uacceptabelt«, at det stadig er uvist, hvor lang tid den danske statsborger skal sidde på basen. Men ellers har holdningen i Udenrigsministeriet været, at man modsat den aktivistiske svenske linje vil komme længere med stille diplomati over for USA.

USA vil i denne uge frigive 20 fanger fra Guantanamobasen, men ifølge Politikens kilder er der ingen europæere iblandt dem.