Både Dansk Røde Kors og Red Barnets danske afdeling er gået i aktion for at hjælpe ofre og nødstedte for de fornyede kamphandlinger i Libanon.
Dansk Røde Kors sendte fredag medicin for knap 700.000 kr. til Libanon. Medicinen skal frem til ofrene for de voldsomme kampe omkring flygtningelejren Nahr-el-Bared i den nordlige del af landet.
Det sker samtidig med, at Internationalt Røde Kors indtrængende opfordrer de stridende parter til at sikre, at hjælp kan nå frem til de civile, der er fanget inde i lejren.
Røde Kors er meget bekymret for de omkring 20.000 civile, der fortsat opholder sig i lejren, som er centrum for kampe mellem en militsgruppe og Libanons hær.
Røde Kors-medarbejdere, der har været inde i lejren, fortæller at vand- og elforsyningen er ødelagt, at det flyder med affald, og at stanken fra affald og lig ligger som en dyne over lejren.
Samtidig er der akut brug for medicin til både de tilbageværende i Nahr-el-Bared lejren – og til de omkring 20.000 civile, det er lykkedes at flygte fra lejren, efter en usikker våbenhvile blev indgået tirsdag.
Palæstinensisk Røde Halvmåne og Libanons Røde Kors havde tirsdag evakueret 80 sårede, 35 lig og 430 civile fra lejren. Hjælpen fra Dansk Røde Kors skal bruges til at Libanons Røde Kors kan indkøbe de medicinske forsyninger, der fortsat er meget hårdt brug for. Ikke mindst fordi kampene omkring lejren igen er taget til.
Også Red Barnet arbejder på at imødekomme behovene for børn og familier, der er fanget i de fornyede kampe i den tæt befolkede flygtningelejr, Nahr al-Baret, nær Tripoli i Libanon.
Ifølge Red Barnets samarbejdspartnere, der arbejder i flygtningelejren, er mindst 12 civile dræbt og 120 sårede, inklusiv 22 børn, i sammenstødene mellem den Libanesiske hær og den palæstinensiske fraktion Fatah al-Islam. Ca. 30.000 mennesker bor normalt i lejren.
Red Barnets øjenvidner beretter, at mænd, kvinder og børn er fanget i kampene i lejren, og der er stigende behov for at få adgang til mad, rent vand, medicin og elektricitet. Næsten halvdelen af de, der er ”fanget” i lejren er børn, der er ekstremt sårbare i konfliktsituationer.
Sammenstødene i lejren er de værste siden borgerkrigen sluttede i 1990. Hvis bombningen af civile ikke ophører omgående, er der frygt for at uroen vil brede sig til de 12 andre palæstinensiske flygtningelejre. Antallet af flygtninge i områderne er ca. 400.000 palæstinensere.
Red Barnet appellerer til, at:
– Begge sider skal afstå fra enhver form for angreb, som kan risikere at ramme civile mål, ikke mindst børn.
– Sikre korridorer for nødhjælpsfolk og humanitære organisationers adgang til lejren og tillade civile at forlade lejren, hvis de ønsker det.
– De libanesiske myndigheder skal samarbejde med det internationale samfund og FNs ”Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East” (UNWRA), for at forbedre levestandarden i de Palæstinensiske flygtningelejre i Libanon. Dette omfatter beboelse, infrastruktur, sundhed, uddannelse og muligheder for at arbejde, hvilket er yderligere forværret på grund af den nuværende krisesituation.
Forhistorien
Red Barnet Alliancen arbejder tæt sammen med lokale partnere i Nahr al-Bared lejren og i andre områder i Libanon for at forberede børn vilkår uanset børn race, religion eller køn.
Røde Kors etablerede i 1949 Nahr al-Bared til ophold for palæstinensiske flygtninge fra det nordlige Palæstina, som følge af oprettelsen af staten Israel. Lejren har siden 1950 været ledet af UNWRA og huser mellem 30.000 – 35.000 flygtninge.
Den nuværende levestandard i de libanesiske lejre udgør en stor udfordring specielt hvad angår børns og deres familiers sundhed og velbefindende. Nahr al-Bared lejren har det største spædbørns- og barsels dødelighed, sammenlignet med andre flygtningelejre i Mellemøsten, og mulighederne for at få en basisuddannelse er meget små.
I Libanon kan de fleste palæstinensiske flygtninge i lejrene ikke få arbejdstilladelse – hvilket betyder at ca.. 60 pct. af dem er fanget i fattigdom. De flygtninge, der har en arbejdstilladelse, kan ikke modtage sociale ydelser, selv om de betaler for dem.
Palæstinensiske flygtningebørn må ikke gå på libanesiske offentlige skoler. Selv om UNRWA skal tilbyde alle palæstinensiske flygtningebørn en grund- og forbedrende skoleuddannelse, har omkring 60 pct., i alderen 18-29, ikke gennemført en grundskoleuddannelse. Dette skyldes bl.a. dårlige indlæringshold og miljøet i lejrene.
UNRWA er afhængig af frivillige donationer, hvilket gør det svært at planlægge og levere ydelser retmæssigt til flygtningene. Kronisk mangel på økonomiske midler har resulteret i mangel på arbejdskraft, overfyldte klasseværelser og sundhedsklinikker og en generelt forfalden infrastruktur.
Selv hvis UNRWAs årlige anmodninger om støtte opfyldes, kan UNWRA ikke alene dække alle de behov, som palæstinenserne har i lejrene – f.eks. kan de ikke tilbyde tilstrækkelig lægebehandling; en del operationer tilbydes kun på hospitaler udenfor lejrene, som reelt ikke er tilgængelige for de palæstinensiske flygtninge.
Der er meget strenge regler for genopbygning og nybyggeri i mange af lejrene. Gradvist har den libanesiske regering nedlagt forbud mod, at de palæstinensiske flygtningelejre, der blev ødelagt under borgerkrigen i Libanon, genopbygges. Det samme gælder for bygning af nye huse udenfor lejrene.
Disse restriktioner fratager de palæstinensiske flygtninge og deres børn muligheden for at bo under ordentlige forhold og medvirker til yderligere at forringe deres levevilkår. Ligeledes smuldrer infrastrukturen for vandforsyning, sanitet og elektricitet.
Yderligere oplysninger hos Mellemøst-chef i Dansk Røde Kors, Birthe Hald, på telefon 2082 1329
Yderligere oplysninger hos Red Barnet Danmark: Alice Moltke Lisberg, Mellemøstkoordinator, mobil. tlf.. 2362 6393. E-mail: [email protected]
Mette Hilden, pressekoordinator, mobil. tlf..: 2421 4535. E-mail: [email protected]