Danske penge til cyklonofre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida giver yderligere 10 mio. kr. i støtte efter cyklonen Sidr i Bangladesh. Samtidig er udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) på 3-dages besøg i landet for at se ødelæggelserne efter cyklonen, der ramte kysterne 15. november.

Myndighederne i Bangladesh gør en stor indsat for at hjælpe ofrene for cyklonen, og det internationale samfund har allerede ydet betydelig støtte, hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet tirsdag.

Danmark gav umiddelbart efter katastrofen 5 mio. kr. i nødhjælp gennem Dansk Røde Kors og Red Barnet. Nødhjælpsfasen er imidlertid nu ved at gå ind i en genopbygningsfase, hvor det gælder om hurtigt at bygge bro fra nødhjælpen til egentlig udvikling.

Bemærkelsesværdigt at det takket være gode varslingssystemer og beredskaber for katastrofeforebyggelse er lykkedes at sikre et langt mindre dødstal denne gang end ved tidligere cykloner, hvor op mod en halv million blev dræbt

De 10 mio. kr. fra Damark bevilges gennem Verdensbankens Globale Facilitet for Disaster Risk Reduction (GFDRR) for at forstærke det allerede eksisterende beredskab til katastrofeforebyggelse, og for at sikre lokalbefolkningens eksistensgrundlag med støtte til erhverv, landbrug samt genopbygning af veje og broer.

Selv om det ikke direkte kan påvises, at cyklonen skyldes klimaforandringerne, er der ringe tvivl om, at de kraftige storme har øget i styrke og intensitet.

Det går ud over de fattigste. Bangladesh har vist, at det betaler sig at være forberedt. Men det kan gøres bedre, bl.a. ved at klimasikre katastrofeforebyggelse og integrere denne i den bilaterale udviklingsbistand.

Den kraftige cyklon, som ramte det sydlige Bangladesh, har foreløbig kostet over 3.000 mennesker livet og berørt ca. 6,8 mio. bangalere. Både Danmark og udlandet har reageret hurtigt på katastrofen.

Af katastrofebevillingen ydede Danmark i første omgang 5 mio. kr. gennem Dansk Røde Kors og Red Barnet samt 300.000 kr. gennem ambassaden i Dhaka. Derudover har det dansk-støttede vandsektorprogram påbegyndt installering af yderligere 1.050 nye håndpumper samt genetableret vandforsyningen i 5 byer i katastrofeområdet.

Der er nu bevilget 10 mio. kr. til Verdensbankens Globale Facilitet for Disaster Risk Reduction (GFDRR), spor III, også kaldet “Standby Recovery Financing Facility”, som fokuserer på hurtig teknisk assistance til genopbygning efter naturkatastrofer.

GFDRR blev dannet i 2005 med det formål dels at støtte gennemførslen af FN’s internationale aftale om katastrofeforebyggelse og dels at bistå lav- og mellemindkomstlandene med at indbygge katastrofeforebyggelse i deres nationale udviklingsstrategier.

Danmark blev i oktober 2007 valgt som den første medformand for denne globale facilitet. GFDRR udsendte 26. november for første gang en appel om midler til hurtig genopbygning og genhusning. Det danske bidrag vil ikke kun bistå Bangladesh og hjælpe de berørte befolkningsgruppe, men vil også sende et signal til den bredere donorkreds om behovet for denne type støtte, hedder det.

Evt. yderligere oplysninger hos fuldmægtig Michael Andersen i Danida, tlf.
33 92 14 12