NGO-nej til Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringens plan om at bevilge 30 mio. kr. om året til at bistå Afghanistans sydlige Helmand-provins kan ikke realiseres, fordi de danske bistandsorganisationer mener opgaven er for farlig, skriver Berlingske Søndag.

Regeringen vil især satse på uddannelsesområdet i Helmand og stå for byggeri af 199 skoler. Danida ønsker at samarbejde med den danske NGO, DAARTT, der er specialiseret i skolebyggeri, men DAARTT er bekymret over manglen på sikkerhed. Især den islamiske Taleban-milits gør opgaven livsfarlig.

Allan Vokstrup, ansvarlig for DAARTTs aktiviteter i Afghanistan, frygter ikke alene, at skolerne bliver angrebet af Taleban-militsen, mens de er under opførelse, men også bagefter. Taleban nedbrænder systematisk skolerne.

Dansk Røde Kors afviser kategorisk at bidrage. – Som forholdene er nu, er det alt for farligt, og vi ønsker ikke at arbejde under militærets beskyttelse. Det vil anfægte vores neutralitet, siger Anders Ladekarl, international chef i Dansk Røde Kors til Berlingske.

I Udenrigsministeriet/Danida overvejes det også at hjælpe med rent vand og sanitet, og ministeriet peger på DACAAR, der har 20 års erfaring på området i det krigshærgede land. Men pressechef Christian Jepsen anfører, at “det vil give DACAAR problemer”, hvis de skal være afhængige af militærets beskyttelse, skriver Berlingske Tidende.

Læs mere på www.berlingske.dk