Dansk Røde Kors siger nej til at bruge fodlænker i asylcentre, sådan som regeringen har foreslået det, oplyser organisationen i sit seneste nyhedsbrev.
I et høringssvar til ministeriet forholder generalsekretær Anders Ladekarl sig på vegne af Røde Kors til en række ændringer af udlændingeloven – blandt andet i forhold til de meget omdiskuterede personer på tålt ophold.
Det mest vidtgående budskab i svaret er – set med Røde Kors´ øjne – at det slås fast, at brugen af de såkaldte elektroniske fodlænker i denne sammenhæng er uforenelig med Røde Kors´ principper. Og at mennesker, der idømmes brug af fodlænker, derfor ikke kan opholde sig i de asylcentre, der drives af Røde Kors.
Ud over denne meget konkrete melding peger Røde Kors også på, at brugen af de elektroniske fodlænker er overordentligt indgribende og uværdig for den enkelte. Og både menneskelige og menneskeretslige hensyn taler mod anvendelsen af elektroniske fodlænker i denne forbindelse.
Røde Kors siger i svaret, at formålet med at skærpe reglerne for mennesker på tålt ophold synes uklart i lovforslaget – og at det på den baggrund kan være i strid med den europæiske menneskerettighedskommissions bestemmelser om blandt andet retten til familieliv.
Baggrund for forslag om stramning
Regeringen ønsker med de elektroniske fodlænker at sikre, at folk på tålt ophold rent faktisk opholder sig i Center Sandholm. I dag skal de hver dag melde sig hos politiet i centeret, men der er ikke nogen, der holder øje med, at de rent faktisk opholder sig i centeret resten af tiden.
Der er i øjeblikket cirka 20 på tålt ophold i Danmark. Omkring halvdelen af dem har begået forbrydelser i Danmark, som de har afsonet fængselsstraffe for. Tre af dem er terrormistænkte af PET og på den baggrund er de blevet administrativt udvist. Det drejer sig bl.a. om den tuneser, der er mistænkt for at ville slå tegneren Kurt Westergaard ihjel.
Læs mere om DRK holdning til elektroniske fodlænker:
http://drk.dk/nyheder/fodlaenker+er+signalpolitik