Danida har finansieret et hastebidrag på 750.000 kr. gennem Dansk Røde Kors og EU har bevilget ca. 15 mio. kr. til hjælp til de over 74.000 ofre for oversvømmelserne i Mozambique i Sydøstafrika, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding fredag.
Situationen følges nøje med henblik på eventuelt yderligere bistand. Mozambiques egen regering står bedre forberedt denne gang over for de store oversvømmelser.
Kraftigt regnvejr har de seneste uger ført til betydelige oversvømmelser i det sydlige Afrika, hvilket især er gået hårdt ud over det centrale Mozambique omkring Zambezi floden. Titusindvis er evakueret fra området. Over 74.000 har akut brug for hjælp, primært telte, mad, vand og medicin.
I øjeblikket melder Mozambiques katastrofemyndigheder, at situationen er under kontrol, men regntiden i området fortsætter en måned endnu og risikoen for flere oversvømmelser er til stede. I værste fald kan det betyde, at op mod 285.000 mennesker kan blive berørt.
Den danske bistand er ydet gennem Dansk Røde Kors, som netop har sendt 3 eksperter til det centrale Mozambique. De skal sammen med det schweiziske Røde kors bidrage til at sikre, at hjælpen når frem til de nødstedte. Røde Kors har afsat 750.000 kr. til indsatsen fra et beredskabsprogram, der som nævnt er finansieret af Danida.
EU har leveret et hastebidrag på 2 mio. euro (ca. 15 mio. kr.) til oprettelse af lejre til de evakuerede med frisk drikkevand og adgang til lægehjælp.
Mozambique regering har reageret hurtigt og effektivt på katastrofen og selv været tidligt ude og sørget for at flytte folk i tide og oprette centre for de berørte, ligesom de selv har stået for koordination af indsatsen.
Det har været muligt, fordi landet siden de store oversvømmelser i 2000 og 2001, bl.a. med dansk støtte, har opbygget et katastrofeberedskab, der gør dem i stand til at forudsige og reagere bedre på kriser.
Mozambique vurderer i samarbejde med FN løbende, hvad der er brug for. Hvis FN eller Mozambiques regering vurderer at situationen igen forværres og udsender en appel om yderligere internationale støtte, vil Udenrigsministeriet være parat til at se nærmere på den.
Samtidig har Danmark netop ydet et årligt bidrag på 50 mio. kr. til FNs katastrofefond (CERF), som blev oprettet i marts sidste år efter erfaringerne fra især Tsunamien og jordskælvet i Pakistan. FN kan med den nye fond reagere hurtigere og mere effektivt på katastrofer som denne.
Siden starten har CERF støttet 331 projekter i 35 lande, bl.a. naturkatastrofer, men også underfinansierede og glemte konflikter. Læs mere på
http://ochaonline2.un.org/Default.aspx?alias=ochaonline2.un.org/cerf
Yderligere oplysninger hos Danidas kontor for Humanitær Bistand og NGO Samarbejde, tlf. 33 92 14 26.