Dansk Røde Kors foreslår, at de danske nødhjælpsorganisationer opretter et fælles beredskab, som alle organisationerne kan trække på, når en voldsom katastrofe rammer et sted i verden.
– Vi ved, at der altid er brug for helt elementær nødhjælp, kommunikationsudstyr samt biler og andet transportudstyr. Vi har alle sammen et beredskab og en organisation, der gør, at vi er gode til at reagere hurtigt. Men tsunamien i Asien har vist os, at vi kan blive endnu bedre og kan reagere hurtigere, siger international chef i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl.
Forslaget kommer i forlængelse af Udenrigsministeriets evaluering af den samlede danske tsunami-indsats, der blev offentliggjort tirsdag.
Anders Ladekarl understreger, at organisationerne vil få brug for økonomisk støtte, hvis de skal udvide deres beredskab. Det vil bl.a. kræve mere lagerplads og nogle få ansatte til at organisere det. Men Røde Kors mener, der vil være mange fordele ved et nyt fælles beredskab, hedder det i en pressemeddelelse fra organisationen tirsdag.
– Det sikrer, at Danmark bliver en del af et internationalt beredskab. I Røde Kors deler vi opgaverne landene imellem. Det vil sige, at Danmark har et beredskab i kommunikation, Norge har lægehold og Tyskland kan levere vand og sanitet med få timers varsel. Den ekspertise stiller vi gerne til rådighed, så et beredskab kan etableres uden alt for store omkostninger, siger Ladekarl.
På samme måde kan organisationerne i Danmark etablere et godt beredskab, hvor vi hver især kan bidrage – i samarbejde med Udenrigsministeriet – med ekspertise og mandskab.
Internationalt er vi også nødt til at koordinere og finde de opgaver, et dansk beredskab er bedst til at løse, anfører Ladekarl.
– Der er ingen grund til, at alle lande har et felthospital eller et redningshold specielt til katastrofer forårsaget af jordskælv. I stedet skal vi satse på det, vi ved, der altid er brug for: Basal nødhjælp som f.eks. vandrensningstabletter, medicin og hygiejneartikler, siger han.
– Røde Kors og de andre organisationer har samarbejdspartnere lokalt. Det vil sige, at vi kan gå i gang med det samme, og vores beredskab skal altid ses som en støtte til de lokale organisationers hjælpearbejde. Vi skal også styrke de lokale beredskaber, men når en katastrofe som tsunamien rammer, kan intet fattigt land alene have et fuldt beredskab, siger Anders Ladekarl
Yderligere oplysninger hos Dansk Røde Kors på telefon 3525 9200 eller efter klokken 16 på 4041 4173 – eller hos Anders Ladekarl på 4056 2225