I november blev en 19-årig kvinde idømt 200 piskeslag og 6 måneders fængsel efter en gruppevoldtægt i Saudi Arabien. Nu står hendes advokat til at blive straffet for at have ført hendes sag, skriver Amnesty Danmark i en pressemelding tirsdag.
Advokaten, Abdul Rahman al-Lahem, er indkaldt for en disciplinærkomité onsdag, efter at han offentligt kritiserede domstolens behandling af hans klient. Advokaten kritiserede retten for at behandle den 19-årige som kriminel snarere end som offer. Han blev yderligere citeret for, at sagen illustrerer de alvorlige problemer, som Saudi Arabiens retssystem står over for.
Amnesty International opfordrer på det kraftigste de saudiske myndigheder til at frafalde alle anklager mod advokaten.
– Det er fuldstændig uacceptabelt, at Abdul Rahman al-Lahem står til at blive suspenderet eller fyret fra sit job som advokat, fordi han har forsvaret en kvinde som blev udsat for gruppevoldtægt, siger Malcolm Smart, der er formand for Amnestys Mellemøst- og Nordafrikaafdeling.
Han fortsætter: – Sagen viser med al tydelighed den saudiske domstols manglende uafhængighed. En problemstilling som Amnesty International gentagne gange har rejst.
Ifølge en udtalelse fra det saudiske justitsministerium er Abdul Rahman al-Lahem anklaget for at have fornærmet Højesteret og brudt love og regler ved at udtale sig kritisk. En sådan forseelse kan resultere i, at han får frataget retten til at udøve sit virke som advokat.
Årsagen til at den unge kvinde blev straffet var, at hun befandt sig i selskab med en mand, der ikke er et familiemedlem. I Saudi Arabien dømmer man efter Shariah-loven, og at være i selskab med en person af det modsatte køn, der ikke er et familiemedlem, er strafbart.
Pigen og hendes mandlige bekendte blev kort tid efter deres møde bortført af 7 knivbevæbnede mænd. Manden blev hurtigt sat fri, hvorefter pigen gentagne gange blev voldtaget af de 7. Voldtægtsmændene blev også idømt piskeslag og mellem 2 og 9 års fængsel.
Amnesty har protesteret mod kvindens dom og kaldt den i strid med internationale menneskeretsstandarder. Organisationen opfordrer på det kraftigste de saudiske myndigheder til at frafalde anklagerne mod både den 19-årige kvinde og hendes advokat.
– Hele sagen afslører selvmodsigelserne i det juridiske system, særligt de indbyggede fordomme mod kvinder. I værste fald kan sagen afholde andre advokater fra at forsvare kvinder, der er blevet udsat for voldtægt eller andre overgreb, siger Malcolm Smart.