Amnesty i dyster rapport om Palæstina op til 40 årsdag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Op til 40-årsdagen for den israelske besættelse af Vestbredden og Gaza fremlægger Amnesty International mandag en rapport om “den fortsatte og konstante udvidelse af de israelske bosættelser på Vestbredden, der berøver den palæstinensiske befolkning afgørende ressourcer som jord og vand”.

Dertil kommer de over 500 checkpoints og lukninger af grænseovergange ikke mindst i relation til det 700 km lange såkaldte sikkerhedshegn, der over en strækning på mange kilometer har form af en høj mur, hedder det i en presseudtalelse mandag fra Amnesty International danske afdeling.

Endelig er der et væld af veje, som palæstinensere ikke må færdes på samt et indviklet system af tilladelser. Alt sammen er det med til at hindre palæstinenserne adgang til arbejde, lægehjælp og uddannelsesfaciliteter.

De mange blokader betyder, at palæstinenserne på Vestbredden praktisk talt er spærret inde, hvilket i nogle tilfælde kan være et spørgsmål om liv eller død. Gravide kvinder, alvorligt syge eller tilskadekommende, børn som gamle, holdes tilbage ved checkpoints og tvinges til at tage lange omveje til hospitalet, hvorved de risikerer at miste livet på grund af de langvarige forsinkelser, hedder det.

– Der er nødvendigt, at det internationale samfund gør noget ved de udbredte menneskeretskrænkelser, der finder sted som følge af besættelsen; krænkelser, som forstærker den bitterhed og håbløshed, der hersker i den overvejende unge og i stigende grad radikaliserede palæstinensiske befolkning, siger Malcolm Smart, der er chef for Amnestys Mellemøst- og Afrikaprogram. Han lægger til:

– I 40 år har det internationale samfund ikke formået at løse det israelsk-palæstinensiske problem. Der kan, og må, ikke gå endnu 40 år før det sker.

Det er afgørende, at det internationale samfund involverer sig yderligere i at finde en holdbar løsning. Amnesty opfordrer FN eller en anden relevant instans til at gennemføre en effektiv menneskeretsovervågning for at sikre, at begge parter, palæstinensere og israelere, lever op til deres forpligtelser under international ret.

En sådan instans bør følges op af de 2 parters forpligtelse til at efterforske og retsforfølge dem, der begår krigsforbrydelser eller andre forbrydelser ifølge international ret.

Selv om Amnesty anerkender Israels behov for at beskytte sine borgere mod palæstinensiske angreb, retfærdiggør dette behov ikke Israels overtrædelser af international lov, som f.eks. opførelsen af sikkerhedshegnet/muren, der delvis er bygget på palæstinensisk jord, mener Amnesty.

– Hvis formålet med muren udelukkende var at forhindre palæstinensiske selvmordsbombemænd i at få adgang til Israel, kunne man have bygget den på den grønne linje, der markerer grænsen mellem Israel og Vestbredden. Man har i stedet valgt at opføre muren på palæstinensisk land – på trods af afgørelsen fra den internationale domstol i Haag – og muren adskiller på den måde palæstinensiske byer og landsbyer på Vestbredden, siger Malcolm Smart.

Amnesty International opfordrer på det kraftigste de israelske myndigheder til at ophæve de blokader og restriktioner for palæstinenserne, der opfattes som en kollektiv afstraffelse af alle beboere i de besatte områder.

Byggeriet af sikkerhedshegnet og muren bør indstilles, og de dele, der allerede er opført, fjernes. Også udvidelsen af de israelske bosættelser bør indstilles som et første skridt på vejen mod at fjerne israelske bosættelser og forposter.

Alle ordrer om nedrivning af palæstinensiske huse i de besatte områder bør annulleres og Israel skal sikre erstatning til de palæstinensere, hvis hjem og ejendele allerede er ødelagt, anføres det.

Læs rapporten “Enduring occupation – Palestinians under siege in the West Bank” på www.amnesty.dk/log/D2665-da.pdf

Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Nora Rahbek Kanafani mobil 25 14 64 12