Amnesty: EU må handle nu i den irakiske flygtningekrise

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Skæbnen for henved 4 millioner irakiske flygtninge er i disse dage i fokus på møder i både FN og EU. Amnesty International opfordrer de vestlige regeringer til at yde en større indsats, fremgår det af en presseudtalelse onsdag.

København/Bruxelles, 18. april: På en fælles pressekonference onsdag opfordrede Amnesty International og Det Europæiske Råd for Flygtninge og Personer i Eksil (ECRE) EU til omgående handling som svar på den humanitære krise, der truer stabiliteten i Mellemøsten.

EUs Råd for Retlige og Indre anliggender, som mødes torsdag om emnet, bør tilvejebringe en sammenhængende EU politik, der sikrer de irakiske flygtninge beskyttelse såvel som praktisk og økonomisk assistance til Iraks nabolande, der i øjeblikket har ansvaret for op til 2 millioner fordrevne, fremgår det fra Amnesty.

Krigen i Irak har forårsaget en af de største humanitære kriser i vor tid med ca. 1,9 millioner hjemstavnsfordrevne og omkring 2 millioner, der er flygtet til Iraks nabolande.

Det er derfor afgørende, at det internationale samfund yder teknisk og økonomisk støtte til nabolandene – navnlig til Jordan og Syrien – og at der ydes støtte til nationale og internationale humanitære organisationer, der yder hjælp til sundhed og uddannelse for de irakiske flygtninge, anfører Amnesty

Den øgede indsats bør også betyde, at de vestlige lande tager et større ansvar i forhold til at modtage og genbosætte flere af de irakiske flygtninge. Efter at have deltaget i konferencen i Geneve siger ECREs generalsekretær, Bjarte Vandvik:

– Europa må vise den samme forpligtelse til at beskytte flygtninge, som det forventer af andre. Ministrene må stoppe beskyttelseslotteriet over for irakere ved at afgøre asylsager på en fair og konsekvent måde, standse tvungne hjemsendelser til Irak og tilbyde en retslig status til de personer, der ikke kan vende hjem, så de kan leve i værdighed.

Ifølge oplysninger fra Udlændingeservice fik kun 47 irakere opholdstilladelse i Danmark i 2006 – heraf blot 15 flygtningestatus. Sverige modtog 8.951 irakiske asylansøgere, hvilket var 46 procent af alle irakiske asylansøgere indgivet i EU i 2006, og gav beskyttelse til 7.245 personer.

Det er vores opfattelse, at den svenske asylpraksis afspejler de virkelige forhold i Irak, og at resten af EU i højere grad bør følge Sveriges eksempel, hedder det

Derfor opfordrer Amnesty den danske regering til at modtage flere irakiske flygtninge, eksempelvis ved at hæve antallet af de 500 kvoteflygtninge, som Danmark modtager årligt.

Udover at hjælpe mere må Danmark og EU sikre støtte i nærområderne. Amnesty har erfaret, at den danske regering har til hensigt at hæve støtten til de irakiske flygtninge i nærområderne til 200 mio. kr. i 2008, en bevilling som Amnesty hilser velkommen. Amnesty opfordrer dog regeringen til løbende at vurdere om beløbet bør øges.

Amnesty og ECRE anbefaler EU at:

– udvikle en sammenhængende EU politik, der tilbyder et væsentligt antal genbosætningsmuligheder i Europa for irakiske flygtninge;
– garantere adgang til asyl procedurer for de, der flygter fra volden i Irak;
– garantere at ingen irakere bliver udvist med tvang til Irak i den nuværende situation;
– sikre at irakere hvis asylansøgning er afvist, kan leve et værdigt liv indtil forholdene tillader, at de vender tilbage til Irak;
– undlade at bruge Dublin-forordningen til at overføre irakiske asylansøgere til lande, der ikke behandler asylansøgninger retfærdigt;
– stille teknisk og finansiel assistance, herunder til sundhedspleje og uddannelse, til rådighed for nabolandene for at hjælpe flygtninge i regionen.

Man kan læse Amnestys brev til Integrationsminister Rikke Hvilshøj på
www.amnesty.dk/log/D2620-da.pdf

Yderligere oplysninger hos flygtningekoordinator Lisa Blinkenberg, tlf.
27 39 82 46 og kommunikationschef Dan Hindsgaul, tlf. 24 84 65 67