Amnesty-rapport: Farligt valg mellem vold og udvisning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty Internationals danske afdeling offentliggør tirsdag rapporten “Valget mellem vold og udvisning – Dilemmaet for voldsramte familiesammenførte kvinder i Danmark”.

Rapporten viser, at mange familiesammenførte kvinder må vælge mellem at udholde vold i ægteskabet eller blive udvist af Danmark, hvilket har givet anledning til international kritik af Danmark fra bl.a. FN og Europarådet, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse.

Folketinget har vedtaget en undtagelsesbestemmelse, som skulle gøre det muligt for voldsramte kvinder at få opholdstilladelse, selv om de ikke har boet i Danmark i 7 år.

Rapporten viser imidlertid, at det i praksis er for vanskeligt for de voldsramte kvinder at leve op til skrappe krav i loven om at dokumentere volden og at volden er årsag til skilsmissen – samt at de har tilknytning til Danmark. Det kan jo være vanskeligt at bevise et tilhørsforhold til Danmark, hvis den voldelige ægtemand – som det ofte er tilfældet – har holdt kvinden tvangsisoleret i hjemmet.

– Jo længere tid en kvinde udsættes for vold i ægteskabet, desto større risiko er der for, at volden bliver livstruende, siger international koordinator i Amnesty Danmark, Stinne Lyager Bech, og uddyber:

– Derfor er det fuldkommen urimeligt, at der er kvinder i dagens Danmark, som reelt tvinges til at blive hos en voldelig ægtemand. Vi ser også eksempler på, at voldsramte kvinder presses til at lade deres børn have samkvem med en voldelig far for at undgå at blive udvist af Danmark til en uvis skæbne.

Amnesty Danmark fremlægger i rapporten en række anbefalinger til politikerne, som sigter på at forbedre beskyttelsen af familiesammenførte kvinder, som udsættes for vold i Danmark. Integrationsminister Rikke Hvilshøj skal torsdag mødes med Amnesty for at drøfte rapportens konklusioner og anbefalinger.

Amnesty International anbefaler bl.a.:

at flere former for dokumentation af vold accepteres af myndighederne.
at der ikke stilles særskilt krav om, at kvinden også skal dokumentere, at volden er årsagen til skilsmissen.
at det bliver anerkendt at tvangsisolation ofte er en del af volden og at kvinderne derfor ikke kan leve op til tilknytningskravet.
at det er de danske myndigheder – og ikke kvinderne selv – der skal sikre sig, at muligheden for at vende tilbage til oprindelseslandet udgør et reelt alternativ til at blive og udholde volden.

Rapporten kan downloades på www.amnesty.dk

Yderligere oplysninger hos kampagneleder Camilla Laudrup eller international koordinator Stinne Lyager Bech, tlf. 33 45 65 65.