Amnesty Danmarks kampagne “Skriv for Liv” vandt i lørdags en dansk reklame-Oscar for bedste digitale annoncering. Prisen blev uddelt i Cirkusbygningen i København, hvor Niels Rahr, der er kreativ ansvarlig for reklamen: “Releasing Political Prisoners Worldwide”, modtog prisen, skriver Amnestys danske afdeling i en pressemeddelelse tirsdag.
– Annoncen er en visuel fortolkning af Amnestys arbejde med at løslade fanger, fortæller Niels Rahr, der fik idéen til reklamen.
Han uddyber:
– Amnestys arbejde for menneskerettighederne er vigtigt. Normalt måler vi reklamefolk jo i markedsandele. Det er fedt, når markedsandele bliver til menneskeliv i stedet. Folk tror jo tit, at reklamefolk er ligeglade med alt andet end penge. Derfor er det også ekstra rart, når man får en ide til at lave noget med en højere mening.
Cemille Ljungstrøm fra reklamebureauet Young & Rubicam, der står bag Amnestys reklame, er også glad for at kunne støtte Amnesty: – Vores arbejde er selvfølgelig allerbedst, når det rent faktisk gør en forskel, siger hun.
13.000 danskere skriver for liv
Annoncen har været med til at forøge antallet af deltagere i Skriv for Liv, så omkring 13.000 danskere nu hver måned “klikker, printer og poster” – og sender breve til udenlandske regeringer med appel om at løslade personer, der sidder fængslet alene på grund af deres tro, holdning eller køn.
Sidste år sendte Amnestys danske skribenter omkring 200.000 appelbreve til stats- og regeringsledere. Flere end 1.000 mennesker blev løsladt i forlængelse af Amnestys arbejde, og flere tusinde undgik forfølgelse, tortur og henrettelse. I hver fjerde sag, som Amnesty går ind i, sker der en forbedring af ofrenes situation, hedder det.
Amnestys ældste kampagne
Skriv for Liv er Amnestys ældste kampagne, nemlig dén kampagne, der lagde kimen til Amnesty.
Det hele begyndte i maj 1961, da den britiske advokat Peter Benenson læste sin avis undervejs med Londons undergrundsbane. Her fik han øje på en artikel om 2 portugisiske studenter, der var fængslet for at sidde på en café og skåle for friheden. Som en reaktion skrev han artiklen “De glemte fanger”, som blev bragt i avisen The Observer den 28. maj 1961.
I artiklen opfordrede han læserne til at deltage i en kampagne for at få løsladt de tusindvis af fanger, der sad gemt og glemt i fængsler rundt om i verden på grund af deres fredelige politiske eller religiøse holdninger. Kampagnen skulle kun have varet året ud, men interessen var enorm, og opgaven alt for stor til at kunne løses på så kort tid. Derfor blev Amnesty International oprettet.
Man kan læse mere om Skriv for Liv på www.amnesty.dk/skrivforliv/viral.html
Yderligere information hos kampagneleder Camilla Laudrup, [email protected], tlf. 33 45 65 65