Efter at dagbladet Information og Radioavisen torsdag rettede fokus mod tvangsudvisningssagen af iraneren Alae Ghaedi har flere initiativer til støtte for hans sag set dagens lys, skriver Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT) i en pressemelding mandag.
Tirsdag 4. oktober kl. 16 er der indkaldt til demonstration i København. Foran Flygtninge- og Integrationsministeriet, Holbergsgade 6 er der demonstration mod tvangshjemsendelsen. Blandt talerne er Tue Magnussen fra RCT i København.
Tillige er der blevet iværksat en elektronisk underskriftsindsamling i protest mod Alae Ghaedis tvangsudvisning, der senere skal afleveres til integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).
Fra underskriftsteksten lyder det bl.a.: “Denne protest er forfattet på vegne af en gruppe mennesker, der har det tilfælles, at vi alle mener, at man ikke kan stå ved at sende mennesker hjem til fængsel, tortur eller død, og som mener, at Danmark ikke længere lever op til sit tidligere så gode image som et humanitært samfund”.
10 års fængsel og 75 piskeslag er hvad der venter Alae Ghaedi, hvis han sætter sin fod på iransk jord. Han har tidligere siddet fængslet i 8 år i hjemlandet og været udsat for omfattende tortur. Alligevel vil den danske stat tvangshjemsende Alae Ghaedi og hans familie til Iran, hedder det anklagende i pressemeldingen.
Han har op gennem 1980erne og til 2002, hvor han flygtede til Danmark, været medlem af adskillige ulovlige iranske oppositionsgrupper. Det har kostet ham langvarigt fængsel, ligesom han har mistet sine 6 brødre, der blev henrettet af præstestyret for – ligesom han selv – at have været medlem af en ulovlig religiøs gruppe.
Alae Ghaedi er selv i 3 omgange sluppet med fængselsophold og omfattende tortur, fremgår det af hans sagspapirer fra Udlændingestyrelsen.
Siden den 48-årige iranske flygtning fik afvist sin asylansøgning, har han sultestrejket i p.t. over 10 døgn. Bekendte rapporterer, at hans tilstand stadigt forværres, og at en dødelig udgang på sultestrejken ikke kan udelukkes.
Overlægen på afdelingen, hvor Alae Ghaedi er i sultestrejke, har derfor varslet en mulig tvangsfodring. Alae Ghaedi selv vil dog hellere dø end udvises, da han i Iran frygter at blive tortureret til at angive sine tidligere partifæller.
Udover RCT har menneskeretsorganisationerne Amnesty International og Human Rights Watch i klare vendinger protesteret mod afgørelsen i flygtningenævnet.
Nævnet vurderede, at Ghaedi kun har udført “begrænsede aktiviteter” som politisk aktiv i Iran og derfor ikke nødvendigvis vil få problemer med Teheran-styret. Flygtningenævnet lægger desuden til grund for afgørelsen, at retsdokumenterne, hvori dommen på 10 års fængsel og 75 piskeslag fastsættes, “må antages at være uægte”, da de er skrevet på en computer og mangler en klar dato.