Ifølge myndighederne i Guatemala blev 1.188 kvinder og piger myrdet i årene fra 2001 til 2004. Mange af dem blev ombragt under usædvanligt brutale omstændigheder. Seksuel vold syntes at være et væsentligt element i drabene, selv om det ikke reflekteres i de officielle sagsakter.
I en række af tilfældene var kroppene lemlæstet og skamferet på måder, som leder tankerne hen på drabene under Guatemalas årelange væbnede konflikt, skriver Amnesty International i en ny rapport om de mange drab på kvinder og piger i det fattige mellemamerikanske land.
Ifølge Guatemalas menneskerettighedsombudsmand er kun 9 procent af sagerne blevet undersøgt, fremgår det af en pressemeddelelse fra Amnestys danske afdeling torsdag.
– Det sande omfang af drab på kvinder i Guatemala er ukendt, hvilket blot understreger myndighedernes manglende interesse for emnet. Voldtægt og andre former for seksuelle forbrydelser er ofte usynlige på grund af manglen på troværdig statistisk information om antallet og omstændighederne ved drabene på kvinderne, anfører Amnesty International.
Mange dræbte kommer fra de fattigste lag i samfundet og arbejdede i dårligt betalte job som hushjælp, butiks- eller fabriksansatte. Nogle var migrantarbejdere fra nabolandene i Mellemamerika, andre havde tilknytning til ungdomsbander eller var prostituerede. Flertallet var mellem 13 og 40 år gamle.
De fleste af mordene fandt sted i byerne, hvor man har oplevet en dramatisk stigning i den voldelige kriminalitet de seneste år. Ofte i sammenhæng med organiseret kriminalitet eller i forbindelse med ungdomsbanderne.
Amnesty Internationals rapport gør specielt opmærksom på, hvordan myndighedernes antiparti overfor ofrene og deres familier spiller ind i behandlingen af sagerne.
Amnesty opfordrer den guatemalanske regering til at:
– Offentligt fordømme bortførelse og mord på kvinder og piger
– Øjeblikkeligt indlede effektive undersøgelser af alle sager og bringe de ansvarlige for retten
– Styrke og forbedre koordinering og ressourceoverførsel til de statsinstitutioner, som tager sig voldsagerne
– Udvikle og gennemføre programmer, der forebygger bortførelser og mord på kvinder
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65