Myndighederne må tage effektive skridt til at beskytte de irakiske kvinder. Diskriminerende lovgivning må ændres, vold mod kvinder stoppes og kvinder inddrages på alle beslutningsniveauer i samfundet. Det konkluderert en ny rapport fra Amnesty International, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationens danske afdeling tirsdag.
3 krige, et undertrykkende styre og over 10 års økonomiske sanktioner har ødelagt meget for den irakiske kvinde.
– Det er nu på tide, at de irakiske myndigheder tager konkrete og effektive skridt
til at beskytte kvinderne. Der må stå lysnede klart, at vold mod kvinder ikke tolereres. Alle anklager om overgreb mod kvinder skal undersøges og de ansvarlige stilles for retten, uanset deres tilhørsforhold, siger lederen af Amnesty nternationals program for Mellemøsten og Nordafrika, Abdel Salam Sidahmed.
Udtalelsen falder i forbindelse med udsendelsen af Amnestyrapporten: “Iraq: Decades of suffering – Now women deserve better”.
Samtidig med at rapporten beskriver kvindeundertrykkelsen under Saddam Husseins regime, viser den også, hvordan den irakiske lovgivning fortsat bidrager til volden mod kvinder. Æresdrab, kvindelig omskæring og vold i ægteskabet er stadig en del af det irakiske samfund, samtidig med at kvinderne også er ofre i den voldelige konflikt mellem væbnede grupper og de amerikansk ledede koalitionsstyrker.
– Myndighederne må sikre, at den nye forfatning og al irakisk lovgivning indeholder forbud mod alle former for diskrimination og kønsbaseret vold, siger Abdel Salam Sidahmed.
Amnesty opfordrer de væbnede grupper til at indstille gidseltagning, tortur og drab på civile samt deres trusler og overgreb på kvindelige menneskeretsaktivister. De amerikansk ledede koalitionsstyrker opfordres på deres side til at øge sikkerheden for fængslede kvinder og tiløjeblikkeligt at undersøge alle anklager om vold mod kvinderne.
Rapporten opfordrer til, at kvinder får en central placering i den politiske beslutningsproces i Irak.
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65