I samme uge som ledere fra Kina og EU mødes i Haag, udsender Amnesty International en rapport om et konstateret stigende antal menneskeretsaktivister i Kina og den store fare, de udsætter sig for, ved at stå åbent frem.
– Vi ser flere og flere enkeltpersoner og grupper i Kina, som ønsker at forsvare menneskerettighederne, selv om de opererer i et klima af mistillid og fjendskab. De udsætter sig selv for risikoen for forfølgelse og fængsling, siger Catherine Baber, Asiens vicedirektør i Amnesty International ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty Danmark mandag.
Indenfor de seneste 18 måneder er mindst 5 aktivister fængslet for uklart definerede anklager om brud på statshemmeligheder, efter at de har indsamlet informationer om menneskeretsspørgsmål og sendt disse til udlandet.
Udtryk som “omstyrtning” og “tyveri af statshemmeligheder” indgår i kinesisk lovgivning som definitioner på kriminalitet. Det betyder, at de kan bruges til at fængsle folk for blot at engagere sig i legitime menneskeretsaktiviteter. Aktivister bliver således også ofte ofre for vilkårlige fængslinger, chikanerier og trusler.
I marts indføjede Kina i landets grundlov, at “staten respekterer og beskytter menneskerettighederne”. En magtfuld måde at demonstrere denne sætnings gyldighed, vil være at sætte en stopper for alle overgreb på menneskeretsaktivister.
Grundloven garanterer borgernes ret til at klage over myndighederne; alligevel kunne statsinstitutionen Det Kinesiske Akademi for Social Videnskaber for nyligt advare om, at et stigende antal personer ikke længere oplevede, at de officielle kanaler tog deres klager om korruption og dårlig behandling alvorligt.
Akademiet gjorde opmærksom på, at nogle lokale myndigheder greb til voldelige midler for at forhindre klagerne i at bringe deres sager videre til den centrale regering.
Aktivisterne arbejder indenfor en række områder fra kristne, der forsvarer deres trosfrihed, til de såkaldte Tiananmen-mødre, der kæmper for retfærdighed for deres børn, som døde under de voldelige sammenstød i 1989.
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65