Sang, musik og dans vil fredag den 10. december møde de rejsende i Københavns Metro. Det sker for at markere FNs menneskerettighedsdag, som tillige i år er 20-året for FNs konvention mod tortur.
Mavedansere, sambarytmer og gospelkor er blot et lille udpluk af det, man kan opleve på Metrostationerne Christianshavn, Kongens Nytorv, Nørreport og Frederiksberg fredag kl. 16 – 19.
Tager man turen helt ned til perronen, kan man også møde frivillige aktivister, som uddeler information om arbejdet mod tortur fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) og Amnesty International, anfører RCT i en pressemeddelelse tirsdag.
I samarbejde med Amnesty International ønsker RCT at sætte fokus på tortur og appellerer til at få et forbud mod tortur skrevet ind i dansk lov.
– De grusomme afsløringer af fangemishandling og tortur i Iraks fængsler og på Guantanamo samt den senere danske debat om tortur har vist stort behov for mere viden om, hvor grænserne mellem ydmygende og nedværdigende behandling og tortur går, siger juridisk konsulent i RCT, Therese Rytter, og lægger til:
– Der er derfor al mulig grund til at præcisere, at tortur i alle former er en kriminel handling – og derfor også bør indgå i dansk lov.
Efter den seneste debat om forhørsmetoder i Irak er der sket et skred i danskerne holdning til tortur. I august udarbejdede Megafon en opinionsmåling for TV2, der viste, at jo værre hypotetiske scenarier, der blev stillet op, desto mere villige var mange til at acceptere, at man omgår de internationale konventioner.
– Det understreger netop behovet for oplysning om tortur. Det er vigtigt at fastslå, at der ingen undskyldning for tortur er. Hvis Danmark fortsat skal være foregangsland i arbejdet mod tortur, skal der ske en holdningsændring. Derfor ligger der også en stor signalværdi i at få skrevet FNs Torturkonvention ind i dansk lovgivning, siger kommunikationskoordinator i RCT, Tue Magnussen.
RCT håber, at der med markeringen i Københavns metro skabes endnu større folkelig opbakning til arbejdet mod tortur – og det dermed forsat vil være en dansk mærkesag.
– Vi er positive overfor at tillade få, velfungerende, humanitære eller humanistiske events i Metroen. Budskaberne behøver ikke nødvendigvis at være 100% udtryk for vores egne holdninger, men vi vil gerne understøtte gode almene formål, udtaler marketingschef Thue Ravn, Ørestadsselskabet.
Tidligere har de Metro-rejsende mødt mobilspil, parfume og lys, modetøj, hjertestartere, junglelyde, digtoplæsning, klezmermusik, korsang og Christianias Pigegarde m/k. Kundernes reaktioner er oftest positive – og de følges nøje hver gang.
– Vi tillader med mellemrum arrangører at lave events her, fordi Metroen er en del af storbyen, ligesom gader og pladser, fortæller marketingchef Thue Ravn fra Ørestadsselskabet, som dog trækker grænsen ved stødende budskaber og ved partipolitik.
Program for dagen på de 4 metrostationer kan ses på www.rct.dk
Yderligere oplysning: kommunikationskoordinator Tue Magnussen, tlf. 33 76 05 30, mobil 22 44 43 95 eller kommunikationsmedarbejder Christina Hennings, tlf. 33 76 06 00, mobil 20 63 00 95