Hver tredje kvinde i verden bliver i løbet af sit liv slået, voldtaget eller på anden måde misbrugt
I 14 lande i verden kan mænd få strafnedsættelse eller helt undgå straf, hvis de begår vold mod eller myrder en kvinde for ærens skyld
Hvert år henvender ca. 10.000 voldsramte kvinder sig til de danske krisecentre for at få støtte
Med disse barske kendsgerninger som udgangspunkt har Amnesty International netop udgivet et nyt infohæfte om vold mod kvinder. Amnesty beskriver, hvordan kvinder overalt i verden udsættes for vold – i familien, i samfundet og i væbnede konflikter, hedder det i en pressemeddelelse fra organisationen tirsdag.
Amnesty peger på mange staters manglende indsat for at beskytte kvinderne og kommer med anbefalinger til, hvordan såvel regeringer som det enkelte menneske kan være med til at bekæmpe volden.
– Amnesty ønsker at slå fast, at ethvert overgreb på kvinder er en menneskerettighedskrænkelse. Vold mod kvinder er ikke en privat sag, men et samfundsanliggende, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og fortsætter:
– Derfor har regeringerne pligt til at påtage sig ansvaret for at efterforske overgrebene, retsforfølge de ansvarlige og i det hele taget beskytte kvinderne ved at iværksætte de nødvendige initiativer for at forebygge vold mod kvinder.
Hæftet udgives i forbindelse med Amnestys internationale kampagne ”STOP vold mod kvinder”. Det suppleres med en ny hjemmeside med nyheder, forslag til aktiviteter, baggrundsinformationer og oplysninger om, hvordan Amnesty International dokumenterer, bekæmper og forebygger vold mod kvinder overalt i verden.
Hæfte og hjemmeside kan med fordel anvendes til undervisning, men er velegnet for alle, der ønsker information om kvinders menneskerettighedssituation både nationalt og internationalt.
Hæftet kan bestilles hos Amnesty Internationals kampagnekoordinator Camilla Laudrup, [email protected], tlf. 33 45 65 65.
Se det nye infohæfte (PDF, 4Mb): ”Vold mod kvinder – et brud på menneskerettighederne” på: www.amnesty.dk/kvinder/infohaefte.pdf
Se Amnesty Internationals nye temasite om vold mod kvinder på: www.amnesty.dk/kvinder
Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Ulla Baden eller pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65