Dagsværk-folk er vendt hjem fra landet på kanten af verden

Redaktionen

Efter 3 ugers intenst arbejde er Operation Dagsværks sekretariat nu vendt hjem fra en researchtur i Niger i Vestafrika, et af verdens allerfattigste lande.

Her har de frivillige indsamlet materiale til efterårets undervisningsmaterialer og kampagne, som går til et projekt i det barske ørkenagtige land på kanten af Sahara.
Projektet er en fortsættelse af Projekt Ørkenbørn, der blev finansieret af Børnenes U-landskalender i 2003.

Undervisningsmaterialerne får fokus på barndom, klimaforandringer, demokrati og Nigers forhold til Europa. Hovedtemaet er “Niger – på kanten af verden”, fremgår det af en pressemelding tirsdag.

Kampagneleder Stine Bang fortæller:

– Materialerne er skabt med særlig fokus på gymnasiernes AT-forløb, og det er mit håb, at lærerne vil være med til at sætte Niger på landkortet, så eleverne kan få styrket deres kendskab til det stort set glemte Vestafrika i både et kulturelt, økonomisk og naturvidenskabeligt perspektiv.

De fuldtidsfrivillige og Stine Bang skal frem til sommerferien forberede den store kampagne, der løber af stablen i oktober og kulminerer i den landsdækkende indsamlingsdag, onsdag den 5. november 2008.

Undervisningsmaterialernes udvikling vil kunne følges på ODs hjemmeside, www.od.dk

Med på researchturen var også vinderen af årets pressefoto 2007, fotograf Mads Nissen, der skal levere billederne til efterårets oplysningskampagne. Mads Nissen er valgt ud fra et indgående kendskab til Niger fra 2005, hvor han rapporterede fra hungersnøden i landet.

Fakta om Niger og Operation Dagsværks projekt

Operation Dagsværks projekt har til formål at bygge skoler med plads til både nomader og fastboende. På jagt efter vand og græsningsarealer er nomaderne ofte i konflikt med de fastboende, der grundet befolkningstilvæksten opdyrker mere land end tidligere. Skolerne skal sikre samarbejde mellem nomader og fastboende.

Derudover skal projektet forsøge at få piger i skole. Pigerne, der oftest giftes og får børn helt ned i 12-13 årsalderen, lever bag lås og slå og ikke må gå uden for huset uden mandens tilladelse.

I projektet forsøger OD at lave ægteskabsaftaler med familie og svigerfamilie, sådan at pigen kan bo hjemme indtil hun har fået en uddannelse. Projektet skal gennemføres af CARE Danmark i samarbejde med lokale NGOer.

Niger er ifølge FNs årlige indeks over “meneskelig udvikling” verdens fjerde fattigste land. Niger er især præget af en kraftig befolkningsvækst på anslået 2,9 procent i 2007.

I kombination med ørkenspredning og en minimering af landbrugsarealet står Niger over for store vanskeligheder på fødevareområdet.

Yderligere oplysninger hos kampagneleder Stine Bang, Operation Dagsværk, Studiestræde 24, 3. th., 1455 Kbn K, Tlf. 33 11 45 40, Mobil 30 27 60 56, e-mail: [email protected]. Se også www.care.dk