Operation Dagsværk for udsatte unge i Sydafrika i 2006

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Når danske gymnasie- og HF-elever onsdag den 8. november atter er aktive i årets Operation Dagsværk, går pengene til et projekt for udsatte unge i Sydafrika.

Her omtalen af projektet på Operation Dagsværks website www.od.dk

DOKUMENT

Sydafrika 2006

Viden til at vælge – et selvudviklings- og uddannelsesprojekt for udsatte unge i Sydafrika

Formål
Gennem etablering af et ungdomscenter, tilbud om uddannelse og selvudviklingskurser samt oprettelse af ungdoms- og familiestøttegrupper er det projektets formål at give udsatte unge redskaber og faglige kompetencer til at undgå en kriminel løbebane og/eller et liv med prostitution og stofmisbrug.

Ved at inddrage de unges familier og etablere familiestøttegrupper i lokalsamfundene, er det desuden projektets formål, gennem netværksdannelse og oplysningsarbejde, at have en kriminalpræventiv effekt i forhold til vold i hjemmet, voldtægt samt spredning af hiv/aids.

Målgruppe og projektområde
Udsatte unge (12-25) og deres familier i slumområderne omkring Cape Town.

Samarbejdspartnere
Den sydafrikanske samarbejdsorganisation er Prosperity Youth Centre (PYC), der har mere end 10 års erfaring med kriminalpræventivt arbejde blandt udsatte unge, fængselsindsatte og deres familier i Cape Flats. I dag fokuserer organisationen hovedsagligt på de voksende problemer omkring hiv/aids og arbejder særligt med uddannelse, vejledning og oplysning blandt kriminelle og udsatte unge.

Den danske samarbejdsorganisation er Sydafrika Kontakt.

Sydafrika Kontakt (SAK) har mere end 20 års erfaring fra det sydlige Afrika, hvor man har støttet kampen mod apartheid og arbejdet for menneskerettigheder og demokrati. Sydafrika Kontakt har også udført mange oplysningskampagner og udgivet undervisningsmateriale. Begge organisationer (SAK og PYC) er hovedsageligt baseret på frivillig arbejdskraft.

Projektperiode

4 år med start i 2007.

Budget (i hovedposter)
Uddannelses og aktivitetscenter 690.500,00
Uddannelsesudgifter 3.832.000,00
Ansættelse og uddannelse af personale samt besøgsrejse til DK 2.810.500,00
Administration og projektbesøg, Danmark 380.705,00

Total 7.423.580,00

Aktiviteter

De primære projektaktiviteter er workshops for udsatte unge og deres familier, der giver projektdeltagerne redskaber til at løse konflikter i deres liv og træffe ansvarlige valg for dem selv og deres familie.

Deltagerne får en bedre forståelse for de problemer, som de er underlagt i samfundet såsom fattigdom, arbejdsløshed, bandekriminalitet, alkohol- og stofmisbrug i familien, samt hvordan de skal undgå at disse sociale forhold betinger deres liv.

Der lægges særligt vægt på ligestilling og kvinders rettigheder for at reducere fysisk og seksuel vold mod kvinder. Endvidere tilbydes de unge undervisning i erhvervskompetencer og de opfordres og støttes til at igangsætte ungdomsaktiviteter og kriminalpræventivt arbejde i deres lokalområde.

Forventet resultat af projektet

Ca. 4.000 unge og deres familier (i alt ca. 10.000) vil gennemføre et selvudviklingsprogram og modtage faglig undervisning der skal resultere i lønnet arbejde eller start af mindre virksomhed.

Der vil blive etableret ca. 25 ungdomsgrupper, 50 familiestøttegrupper og et aktivitetscenter. Der vil blive skabt et NGO-netværk omkring arbejdet med kriminelle og udsatte unge, og det ungdomspolitiske lobbyarbejde vil blive styrket.

Projektaktiviteterne skal bidrage til at reducere forekomsten af ungdomskriminalitet, vold i familien, voldtægt, hiv/aids og teenagegraviditet blandt projektdeltagerne.