NGOer i Afghanistan: Afghanerne ved at miste håbet

Redaktionen

KABUL, 19. marts 2009: En ny undersøgelser fra de humanitære NGOer i Afghanistan viser, at 63 procent af afghanerne har oplevet en forværring i sikkerhedssituationen i deres lokalsamfund siden 2004 – dengang mente 75 procent, at sikkerheden var forbedret.

Fattigdom og arbejdsløshed betyder, at røverier, kidnapninger og tyverier er en almindelig del af hverdagen.

Når FN om få dage fornyr mandatet for sin indsats i Afghanistan – UN Assistance Mission to Afghanistan, UNAMA, kræver en stor gruppe NGOer i det centralasiatiske land, at FNs Sikkerhedsråd skal fokusere på den humanitære indsats og sikkerhed for de civile afghanere.

NGOerne har dannet sammenslutningen Human Rights Research and Advocacy Consortium (HRRAC) og underbygger opfordringen med en rapport, som er baseret på interviews med 1.400 afghanere i 6 provinser om deres syn på sikkerheden og udviklingen ude lokalt.

Rapporten, der har titlen “Fight Poverty to End Insecurity”, viser, at den afghanske befolkning er ved at miste troen på deres regerings forsøg på at afvæbne de lokale krigsherrer og har generel ringe tiltro til politiets evner.

Størstedelen af de interviewede oplever, at der er sket en generel stigning i kriminalitet og voldsepisoder over de sidste 4 år og fremhæver fattigdom og arbejdsløshed som hovedårsagerne.

– Vi er nødt til at erkende, at den stigende usikkerhed ikke kun har en negativ effekt på sikkerhedsstyrker, hjælpeorganisationer og ansatte i regeringen. Den menige afghaner er også truet, siger Lex Kassenberg.

Kassenberg er CARE Internationals landedirektør i Afghanistan og formand for HRRAC, og understreger:- FN skal i højere grad fokusere på at skabe tryghed i lokalsamfundene.

Lex Kassenberg forklarer, at det ikke kun selvmordsbomber og militære kampe, der plager menigmand. Fattigdom og arbejdsløshed er ifølge CARE-chefen overskrifter på dagligdagen, selv om det sjældent når de internationale avisoverskrifter.

NGOerne i Afghanistan opfordrer FN til at sætte mere fokus på den afghanske befolknings sikkerhed og hjælpe regeringen i Kabul til at:

– Håndtere den fattigdom og arbejdsløshed, som befolkningen mener er roden til usikkerheden i samfundet.
– Gennemdrive en omfattende sikkerhedsreform, som skal fokusere træningen af det afghanske politi på civile opgaver, der vil forbedre sikkerheden lokalt.
– Sikre en uafhængig revision af diverse afvæbningsprogrammer og en strammere gennemførelse af programmerne.

HRRAC består af følgende nationale og internationale organisationer:

CARE, Red Barnet, ActionAid, Oxfarm, Den Svenske Afghanistan Komité, Agency for Technical Cooperation and Development (ACTED), Afghanistan Development Association (ADA), Afghan Civil Society Forum (ACSF), R&D, Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), Afghan Womens Education Center (AWEC), Agency Coordinating Body For Afghan Relief (ACBAR) and Afghanistan Research and Evaluation Unit (AREU).

Yderligere oplysninger hos Marie Sisse Brown, journalist i CARE Danmark, tlf.
20 67 77 79 og e-mail [email protected]

Kilde: Pressemeddelelse fra CARE Danmark