Dagens NGO-nyhedsbrev fra WTO-mødet: HONG KONG NYT (2)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

HONG KONG NYT – onsdag d. 14. december 2005

Slutdato for eksportstøtte
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Den britiske udviklingsminister Hilary Benn kunne onsdag genbekræfte den britiske opbakning bag en slutdato for EUs eksportsubsidier i 2010. Samtidig meddelte USA at de var parate til at diskutere en slutdato for alle former for eksportstøtte, ikke kun eksportsubsidier, men også eksport-kreditter, fødevarehjælp og eksportorienterede statshandelsvirksomheder.

En aftale om amerikansk udfasning er dog betinget af, at den vedtages i den amerikanske kongres som en samlet pakke omkring Doha Runden. Samtidig tyder noget på at Danmark er parat til at støtte den britiske slutdato og dermed gå længere end 5 år efter afslutningen af Doha Runden (dvs. tidligst i 2012), som ellers er det danske mandat fra folketingsvedtagelsen fra 8. november i år.

Fransk dobbeltmoral
John Nordbo, 92-Gruppen

Onsdag startede ministermødets plenum med talere fra de største handelsnationer og de vigtigste aktører i WTO-forhandlingerne. Reaktionen fra de delegerede var ens, uanset om det var USA, Kina eller Frankrig, som talte. Der blev klappet høfligt, men behersket.

Både EU og USA havde gang i charmeoffensiven. De erklærede begge, at de hver især er den største donor mht. handelsrelateret bistand, og de kappedes ligefrem om at love mere af samme slags. I begge tilfælde er der imidlertid tale om løfter, som er udstedt uden, at der er klarhed over, hvordan midlerne skal skaffes.

Frankrigs handelsminister var en af de få, der forsøgte sig med egentlige oratoriske udfoldelser. Hun filosoferede fra talerstolen over, om WTO var blevet et omrejsende cirkus, hvor man møder venner og ser byer som Marrakesh, Singapore, Geneve, Seattle, Doha, Cancun og nu Hong Kong, uden at der kommer resultater ud af det.

Det er ubestrideligt relevant at se på tingene i helikopterperspektiv, men det forunderlige er vel, hvordan man på den måde kan undgå at få blik for væsentlige detaljer.

F.eks. var det Frankrig, som i årene 1999-2004 trak tempoet ud af WTO-forhandlingerne ved at insistere på, at eksportsubsidier på landbrugsområdet ikke skulle udfases. Eller da Chiraq forsøgte at forpurre rammeaftalen i 2004, som fik forhandlingerne igang igen efter sammenbruddet i Cancun.

Og ikke mindst, at hun selv gentagne gange i de seneste måneder har truet med, at Frankrig vil nedlægge veto, hvis EU giver ind i forhandlingerne, så de europæiske landbrugsstøtteordninger må ændres.

Træden vanden i Hong Kong
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Både rige og fattige lande lurepasser på ministermødets anden dag. De største uenigheder er forsat om den manglende bevægelse i markedsadgang for hhv. landbrug og industrivarer.

Selv om der har været holdt egentlige forhandlingsmøder, har de mere karakter af opremsning af positioner og holdninger end egentlige forhandlinger. Den manglende bevægelse har fået en ny gruppe på 10 lande til at udstede en fælles erklæring, hvor de viser deres frustration over, at industrivarerne spærrer vejen for forhandlinger på landbrug.

Der er forventninger om at Brasilien snart vil komme med et udspil på industrivarer, hvilket sandsynligvis vil åbne forhandlingerne.

USA som miljø-helt
Af Pia Olsen, Danmarks Naturfredningsforening

USA ønsker stærkere WTO regler på fiskerisubsidier, herunder et forbud mod de mest miljøskadelige subsidier som bl.a. medfører overfiskeri. Det amerikanske lederskab på fiskerisubsidier bliver hilst velkomment af 11 af de største globale NGOer, herunder WWF og Greenpeace.

De skadelige fiskerisubsidier skal afskaffes, hvis vi skal sikre at den nuværende udpining af havene ikke fortsætter. Ifølge FN overudnyttes 75 procent af verdenshavene i dag. Det amerikanske lederskab kommer i kølvandet af et manglende europæisk engagement på området. EU derimod har udtalt sig meget lunkent omkring afskaffelsen af subsidierne i tidsskriftet Bridges.

Danmark har tidligere været aktive ift. en udfasning af subsidierne, og det er tydeligt, at den danske regering nu er nødt til at øge presset internt i EU-kredsen.

Samtidig ønsker USA en øget forhandlingsvilje ift. forholdet mellem de internationale miljøaftaler og WTO reglerne, samt spørgsmålet om miljøvarer. Hvorvidt det betyder, at USA vil opgive sine hidtidige krav om at gennemgå alle miljøkonventionerne en for en, og derved indirekte trække miljøforhandlingerne i langdrag, står endnu uvist.

Sikkert er det, at USA har sendt et grønt signal med deres melding på fiskerisubsidier, og EU umiddelbart har mistet førerpositionen på miljøområdet i WTO.

Alt undtagen ris, fisk, tekstiler og bomuld
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Forhandlingerne om told og kvotefri markedsgang for de mindst udviklede lande er gået i hårdknude. Japan ønsker undtagelser på ris og fisk og USA har problemer med at åbne op overfor tekstiler fra Bangladesh. Amerikanerne fremfører at også EU har sikkerhedsmekanismer i “alt undtagen våben”-initiativet og at USA derfor ønsker tilsvarende beskyttelse for en evt. øget import.

Samtidig er USA i dialog med de bomuldsproducerende lande om bl.a. subsidier, produktivitet, distribution og kvalitet. USA erklærer sig parat til at mindske subsidier på bomuld, – men det kræver at forhandlingerne om markedsadgang på landbrugsområdet kommer i bevægelse og at alle lande bidrager.

Joseph Stiglitz giver WTO forhandlingerne det glatte lag
Af Steen Folke, Mellemfolkeligt Samvirke

Ved et seminar tirsdag om handel og udvikling gav den amerikanske nobelpristager i økonomi og tidligere cheføkonom i Verdensbanken, professor Joseph Stiglitz WTO forhandlingerne det glatte lag.

Han betegnede tidligere handelsrunder som uretfærdige og domineret af de rige lande. Han kritiserede endvidere den nuværende Doha runde for heller ikke – som hævdet – at være en udviklingsrunde. Der er alvorlig risiko for at den – lige som Uruguay runden – ender med, at de mindst udviklede lande står værre stillet end før runden.

Det allerværste vil være, hvis Doha runden ender med et skidt resultat, men at dette bliver behandlet som om udviklingshensyn har været vigtige. Det vil stille sig i vejen for fremtidige fremskridt. Joseph Stiglitz er principiel tilhænger af et stærkt multilateralt handelssystem og advarede på seminaret u-landene mod at se bilaterale aftaler med de rige lande som et brugbart alternativ.

Disse aftaler afspejler i endnu højere grad end de multilaterale forhandlinger den store asymmetri i magtforholdene mellem rige og fattige lande. Dog mente professor Stiglitz, at regionale Syd-Syd aftaler (mellem u-lande) kunne være et nyttigt supplement til multilaterale aftaler. Joseph Stiglitz har i denne måned sammen med Andrew Charlton udgivet bogen “Fair Trade for All” på Oxford University Press.

Sydkoreanske bønder stjæler billedet
Af Helle Løvstø Severinsen, Mellemfolkeligt Samvirke

4.500 aktivister fra det meste af verden gik tirsdag i samlet flok gennem Hong Kongs gader for at markere åbningen af WTO ministermødet. Budskaberne var vidt forskellige, men målene ligner dog alligevel hinanden.

Mens nogle ønsker at afskaffe WTO fuldstændigt, ønsker andre at bevare organisationen med gennemgribende forandringer. Alle taler for en mere retfærdig verden, hvor handel bliver vejen til udvikling, og hvor ikke alle skal følge samme opskrift.

Især de sydkoreanske demonstranter var ventet med bekymring af Hong Kongs beboere. Langs hele demonstrationsruten var butikkerne lukkede og barrikaderede, og lokalbefolkningen stod pænt og nysgerrige langs vejen – men undgik omhyggeligt at træde indenfor demonstrationsområdet.

På trods af overskrifterne i enkelte danske og kinesiske aviser, så forløb demonstrationen ganske fredeligt. Nogle sydkoreanere og indonesere valgte at tage en svømmetur, i øvrigt iført redningsveste, men det var helt frivilligt og ment som en protest imod WTO.

Først da den officielle del af demonstrationen var ovre forsøgte en mindre gruppe af sydkoreanerne dog at presse det kampklædte politi, som afskærmede vejen til det officielle forhandlingscenter mens resten af demonstrationen gik tilbage til Victoria Park, hvor NGOerne holder til. Så selv om nogle få sydkoreanske bønder stjæler billedet, er Hong Kong forsat en relativ stille by.

Dagens citater
Af Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke

“We can do it!”. Sådan beskrev EUs handelskommisær, Peter Mandelson, forhandlingssituationen under et pressemøde med Mariann Fischer Boel. En super optimistisk udtalelse i de ellers stillestående forhandlinger. Men de fremskridt der kunne retfærdiggøre udtalelsen er svære at få øje på.

Da en britisk journalist fra The Guardian spurgte ind til, hvilke midler, der skulle til for at nå målet, var det således mere upassende end overraskende at Mandelson svarede: “I said we can do it, not that we will do it”. Denne form for retorik er et godt billede på det generelle dødvande og den manglende tro på en aftale, der kendetegner den nuværende situation i WTO forhandlingerne.

Dagens statistik
Af Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke

Hong Kong Ministermødet har 5.890 akkrediterede delegater, 3.302 akkrediterede pressefolk (fra 1.111 organisationer) og 2.164 akkrediterede NGOer (fra 953 organisationer).

Se i øvrigt billeder fra demonstrationerne i Hong Kong på www.ms.dk/wto.

HONG KONG NYT vil blive udsendt dagligt (ved dansk middagstid) under WTO?s sjette ministerkonference. Nyhedsbrevet redigeres af Morten Emil Hansen/Ibis og Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke. I Hong Kong koordineres danske miljø- og u-landsorganisationers pressearbejde af John Nordbo, tlf. + 852 915 850 22.