Amnesty: Vær kritisk, når du køber (blod)diamanter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ny Hollywood-film hjælper med at sætte fokus på problemerne med konfliktdiamanter. Amnesty International opfordrer på den baggrund forbrugere til at stille kritiske spørgsmål, når de køber diamantsmykker.

Filmen Blood Diamond, der får premiere i Danmark fredag (26. jan.), udspiller sig i 1990ernes Sierra Leone. Borgerkrigen raser i det ludfattige vestafrikanske land, og befolkningen gøres til slaver, dræbes og lemlæstes i den hektiske jagt på de diamanter, som finansierer den blodige konflikt.

Under et fængselsophold møder de 2 unge mænd, Danny Archer (Leonardo DiCaprio) og Solomon (Djimon Hounsou), hinanden, og sammen med journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) indleder de en farefuld rejse for at genfinde en sjælden diamant, der kan være deres eneste vej ud af det krigshærgede land.

Filmen er instrueret af Edward Zwick og netop nomineret til 5 Oscars – deriblandt bedste mandlige hovedrolle og birolle.

– Diamanter er dyre, men de må ikke koste liv. Amnesty International håber, at filmen “Blood Diamond” kan være med til at sikre, at både forbrugere og leverandører i diamantindustrien fremover kun handler med konfliktfrie diamanter, siger generalsekretær for Amnesty i Danmark, Lars Normann Jørgensen.

4 millioner dræbte

Konfliktdiamanter – også kaldet bloddiamanter – kendetegnes ved, at de er med til at finansiere voldsomme væbnede konflikter og borgerkrige. De udvindes i krigshærgede afrikanske lande af væbnede oprørsgrupper, som terroriserer lokalbefolkningerne og kontrollerer landenes diamantrige regioner.

Salget af ulovlige diamanter fra Sierra Leone, Angola og DR Congo finansierer voldtægt, tortur og mord. Titusinder er i løbet af de sidste år drevet fra deres hjem, tortureret, voldtaget eller har fået amputeret op til flere kropsdele. Over 4 millioner er dræbt i konflikter antændt af den ulovlige diamanthandel.

Kimberley-processen

I 2003 blev et internationalt projekt indledt, den såkaldte Kimberley-aftale, som gjorde det ulovligt at handle med konfliktdiamanter.

Den internationale diamantindustri blev således enig om et garantisystem, der skulle sikre, at diamanter kan spores helt tilbage til, hvor de udvindes. Al lovlig handel med diamanter og diamantsmykker skal nu indeholde en skriftlig garanti, der sikrer, at de er “konfliktfrie”.

Diamantindustrien har aftalt at:
– inkludere en skriftlig garanti på alle fakturaer
– tilegne sig en code of conduct til at forebygge salg og køb af konfliktdiamanter
– træne ansatte i virksomhedspolitik og regeringsvedtægter
– holde optegnelser over alle fakturaer og få dem revideret hvert år

Kimberley Processen har dog alvorlige svagheder, der må rettes op, hvis systemet skal fungere effektivt. Regeringernes kontrol er hverken stærk eller effektiv nok til at sikre, at diamanter udvundet af oprørsgrupper ikke når det internationale marked.

På trods af forbedringer har diamantindustrien ikke ganske formået at leve op til sine løfter, og handlen med konfliktdiamanter fortsætter.

– Amnesty International anerkender de seneste års forsøg på at regulere den internationale handel med konfliktdiamanter, men problemet eksisterer stadig. Derfor kan diamantindustrien og verdens regeringer ikke hvile på laurbærrene. Diamantindustriens selvregulering er ikke nok, det er bydende nødvendigt, at regeringerne fører kontrol med handlen, siger Sanne Borges, kampagneleder i Amnesty Danmark.

De blodige sten stadig et problem

Konfliktdiamanter er ikke blot et problem i fortiden – ulovlige diamanter fra Vestafrika når i øjeblikket de internationale markeder. FN har for nyligt rapporteret, at diamanter for næsten 23 millioner US dollar fra Elfenbenskysten er smuglet ind i det internationale diamantmarked.

Diamanthandlen har antændt konflikten i DR Congo, måske den blodigste krig siden Anden Verdenskrig; væbnet vold og grove menneskeretsovergreb fortsætter i jagten på kontrol over de diamantrige regioner i det østlige DR Congo.

Den brutale konflikt i Sierra Leone viser, at selv en lille mængde konfliktdiamanter kan forårsage voldsomme ødelæggelser i et land.

Hvad kan jeg som forbruger gøre?

Du kan være med til at gøre en forskel og sikre, at diamantindustrien overholder løfterne om at stoppe handlen med konfliktdiamanter. Stil din guldsmed disse 4 spørgsmål:

– Hvordan kan jeg være sikker på, at jeres diamantsmykker ikke er konfliktdiamanter?
– Ved I, hvor de diamanter, I sælger, kommer fra?
– Må jeg se en kopi af jeres firmas politik omkring konfliktdiamanter?
– Kan I vise mig en skriftlig garanti fra jeres diamantleverandører på, at diamanterne er konfliktfrie?

Yderligere oplysninger hos presseansvarlig Ole Hoff-Lund Tlf 33 45 65 55 eller 26 83 81 84.