Læger uden Grænser: Det har vi gjort for tsunami-ofrene til nu

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) har i den forløbne måned gennemført over 15.000 læge-konsultationer og sendt mere end 2.000 tons medicinsk nødhjælp til de katastrofe-ramte områder i Sydøstasien. Det viser en detaljeret oversigt over organisationens nødhjælpsindsats siden tsunami-flodbølgen ramte området i slutningen af december.

Siden naturkatastrofen indtraf Anden Juledag år har MSF v idere sendte 200 internationale, frivillige nødhjælpsarbejdere til de områder i Asien, der blev ramt af flodbølgen. Den største indsats er i Banda Aceh på Sumatras nordspids, hvor der i dag arbejder 127 internationale nødhjælpsarbejdere fra MSF.

Efter en første evaluering af behovet for medicinsk nødhjælp langs de tsunami-ramte kyster i 6 lande, besluttede MSF at koncentrere nødhjælpsindsatsen i det nordlige Sumatra og langs Sri Lankas nordlige, sydlige og østlige kyster.

I Thailand donerede MSF medicinske materialer til flere hospitaler in Phang Na-provinsen og startede en indsats for at give områdets burmesiske immigranter, af hvilke 5.000 omkom under flodbølgen, bedre adgang til lægehjælp.

I det sydlige Indien har MSF startet en række psykologiske krisehjælps-programmer, fordi det hurtigt stod klart, at psykologiske traumer var et alvorligt problem efter flodbølgen. Undersøgelser af situationen på Andaman-øerne viste, at der ikke var brug for at gribe ind der, fordi den medicinske nødhjælp hurtigt var blevet mobiliseret af de lokale.

I Burma og Malaysia konkluderede MSF, at der ikke var brug for akut medicinsk nødhjælp.

Udover at yde akut medicinsk nødhjælp i de værst ramte områder på Sumatra og Sri Lanka, deriblandt 15.000 lægekonsultationer, har MSF’s indsats omfattet støtte til allerede eksisterende lokale sundhedsstrukturer, oprettelse af mobile sundhedsklinikker, etablering af vand- og sanitets nødsystemer i de områder, hvor de berørte befolkninger er samlet.

Psykologisk krisehjælp har også været af en MSFs prioriteter, ligesom MSF i Banda Aceh har reageret på udbrud af den livsfarlige stivkrampe ved at give behand-ling til de ramte samt gennemført oplysningskampagner og vaccineret de mest udsatte.

Takket være usædvanlig stor støtte fra organisationens donorer, har MSF internationalt modtaget mere end 90 millioner euro (ca. 670 mio. kr.) til nødhjælpsindsatsen i Sydøstasien.

Der er foreløbig brugt 10 mio. euro, heraf 8 mio. i Indonesien, mens næsten 25 mio. euro er budgetteret til MSF’s første operationelle fase, der varer nogle måneder endnu.

Selv om MSF vil fortsætte indsatsen i Sydøstasien, er den øremærkede støtte nu så stor, at organisationen er begyndt at henvende sig til donorer i alle lande, for at få tilladelse til at bruge nogle af de øremærkede midler til andre humanitære kriser, f.eks. i Sudans Darfur-region og DR Congo.

Yderligere information hos Michael G. Nielsen, Informationschef, Tlf. 39 77 56 06 / 29 70 29 79

Rapporten om MSF’s indsats i Sydøstasien (PDF) kan downloades på:
www.msf.dk/pdf/MSFinternationalTsunamiOperationsOverview310105.pdf