Læger fordømmer FNs passivitet i DR Congo

Redaktionen

Oprørsbevægelsen Lord’s Resistance Army (LRA) fortsætter med at forfølge befolkningen i Haut-Uélé i den nordøstlige del af Den Demokratiske Republik Congo.

Intensiteten af den målrettede vold mod civilbefolkningen har fået Læger uden Grænser, MSF, til at fordømme FN’s fredsbevarende styrker i området (MONUC) for dens manglende indsats for at beskytte befolkningen.

Flere end 50 landsbyer og byer over det nordøstlige DR Congo har siden den 25. december 2008 været udsat for LRA’s dødbringende angreb.

De fleste indbyggere havde ikke andet valg end at flygte ud i bushen for at undgå massakren.

Der er ingen til at beskytte dem. De venter forgæves på humanitær hjælp, som ikke kan komme frem på grund af manglende sikkerhed.

– De tog dem hurtigt ud på græsmarkerne og henrettede dem systematisk. Ingen blev skånet: Børn, spædbørn, gravide, gamle. Alle blev dræbt. Flere end 60 mennesker, bekræfter et øjenvidne til de grufulde massakrer.

Læger uden Grænser, MSF, kan ikke forstå de blå beretters manglende indsats for at beskytte befolkningen mod LRA’s ekstremt voldelige overgreb.

Under angrebet den 1. november 2008 i byen Dungu, forblev MONUC på deres base.

FN’s styrker i DR Congo er ikke blevet forstærket på trods af den dramatiske forværring af situationen.

– MONUC må påtage sig sit ansvar, og kan ikke længere være så fraværende for indbyggerne i Haut-Uélé, når de bliver systematisk angrebet, siger Marc Poncin, der leder MSFs aktiviteter i DR Congo.

MSF i Haut-Uélé har base i byen Dungu. Herfra ydes medicinsk nødhjælp, ligesom man støtter en række sundhedscentre i området og mobile klinikker tilbyder behandling af internt fordrevne.

Kilde: www.msf.dk/