Hougaards afskedssalut: Vi kræver en ren bistandsprocent

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mellemfolkeligt Samvirke ønsker, at Danmark igen lægger sig i spidsen og hæver bistanden til 1 procent af BNI og vel at mærke en ”ren” procent renset for tilskud til terrorbekæmpelse, gældseftergivelse og flygtningearbejde her i landet. MS vil gå alle politiske partier på klingen herom.

Det giver den nu afgåede formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Søren Hougaard, udtryk for i en presseudtalelse op til weekendens MS-generalforsamling, der former sig som en slags afskedsssalut.

Søren Hougaard noterer sig, at der er “stigende interesse for handel, investeringer og bistand fra EU, Kina og Bill Gates. Den danske regering har introduceret en ny dansk Afrika-politik”.

– Men samtidig med den positive udvikling viser opgørelser fra OECD, at Danmark efterhånden er faldet til en femteplads på listen over lande, der relativt yder mest i udviklingsbistand, føjer han til.

– Den fornyede interesse for udviklingsspørgsmål er særlig markant blandt unge, der har et globalt udsyn, en kulturel nysgerrighed og en social og humanistisk interesse i en bedre verden. Derfor er der også brug for massivt fokus på beslutningstagerne, som skal leve op til befolkningens krav og levere en tidssvarende udviklingspolitik, anfører Søren Hougaard og fortsætter:

– Der laves mange analyser af den politiske situation i Danmark efter dannelsen af et nyt politisk parti (Ny Alliance) og udsigten til et snarligt valg. Set med u-landsbriller er der noget, der tyder på, at vi efter et valg kan få et andet ”u-landspolitisk flertal”. Vi skal i den kommende tid bruge kræfter på at afkræve partiernes løfte om at hæve bistandsprocenten og sikre, at bistandsmidlerne udelukkende bruges til udviklingsbistand.

Yderligere oplysninger hos Mellemfolkeligt Samvirkes kommunikationschef Vibeke Vinther på tlf. 31 67 04 60