IBIS: Verdens samlede kapitalstrømme må med som element i dansk udviklingspolitik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny strategi for dansk udviklingspolitik må forholde sig aktivt den samlede økonomiske og politiske relation mellem Danmark og udviklingslandene. Bistanden fra Danmark og andre donorer udgør kun en mindre – men vigtig – del af de samlede kapitalstrømme til u-landene.

Sådan skriver bistands- og solidaritetsorganisationen IBIS i et input til drøftelserne omkring VK-regeringens ønske om en ny strategi for vor indsats i Den 3. Verden

IBIS anbefaler, at en ny dansk udviklingsstrategi strategisk og politisk prioriterer at arbejde aktivt for at øge u-landenes indtægter fra de andre kapitalstrømme for at finansiere udvikling. Danmark bør bruge bistandsmidlerne strategisk til at nå det formål.

Danmark bør gennem en prioriteret indsats, særligt i EU, men også gennem FN, OECD og Verdensbanken, påvirke de globale økonomiske og politiske rammebetingelser for udvikling.

Denne aktive og sammenhængende udviklingspolitik skal gælde på tværs af politikområder og institutioner, uanset om det er Udenrigsministe-riet eller andre ministerier, der repræsenterer Danmark.

Kapitalflugt

Gennem det sidste år har IBIS sat kapitalflugten fra u-landene på den udviklingspolitiske dagsorden. Og med god grund.

Der forsvinder årligt illegalt ca. 1.000 milliarder US dollar ud af udviklingslandene (DIIS Policy Brief, november 2009: Combating illicit flows from poor countries. Estimating the possible gains).

Omkring 6-700 milliarder dollars af denne kapitalflugt er multinationale selskabers skatteunddragelse. Alene en beskatning af denne kommercielle del af kapitalflugten vurderes at ville give 160 milliarder dollars i skatteindtægter til u-landene, eller ca. halvanden gang den samlede internationale bistand.

Danmark må forholde sig aktivt til at stoppe denne kapitalflugt. Den underminerer udviklingsmålsætningerne i dansk og international bistand, og hvis den blev bremset ville det økonomisk blive en slatvandsindsprøjtning i udviklingslandenes økonomier.

Ydermere tilhører pengene retmæssigt udviklingslandene og større fokus på skatteopkrævning vil styrke ansvarlighed mellem befolkning, virksomheder og regering og understøtte et demokratisk ejerskab til udviklingen.

IBIS anbefaler:

• Danmark må aktivt arbejde for at bremse kapitalflugten fra udviklingslandene.

Det kræver internationale løsninger og samarbejde gennem EU, OECD og FN, bl.a. om at øge gennemskueligheden i virksomheders regnskaber, multilaterale og automatiske aftaler om udveksling af skatteoplysninger, forstærkede tiltag mod skattely, samt støtte til u-landenes skatteadministration. Her det særligt vigtigt at også Finansministeriet og Skatteministeriet fremmer den danske udviklingspolitik.

Kapitalflugten fra de fattigste lande ligger på 500-1000 millioner dollars årligt, hvilket i nogle af landene er mere end den samlede bistand.

Yderligere oplysninger hos Lars Koch
Democracy and Policy Advisor, IBIS
Nørrebrogade 68 B, 2200 Kbn N
[email protected], www.ibis.dk
Dir: +45 35 200 536, Mob: +45 60 60 58 31