IBIS: De fattige glemmes i Davos

Redaktionen

Generalsekretær i IBIS, Vagn Berthelsen, efterlyser, at eliten i Davos tager græsrødderne fra World Social Forum i Nairobi alvorligt, fremgår det af en presseudtalelse torsdag fra solidaritets- og bistandsorganisationen.

– Det netop overståede World Social Forum i Nairobi signalerer klart, at verdens fattigste kræver større indflydelse i multinationale institutioner som bl.a. WTO. Vi har i ugens løb fået dokumenteret adskillige eksempler på, at de internationale handelsregler ikke kommer de fattigste til gode. Tværtimod udkonkurreres de afrikanske kyllinge- og bomuldsproducenter af den europæiske og amerikanske landbrugsstøtte og tusindvis af mennesker har mistet deres vigtigste levebrød, udtaler Vagn Berthelsen fra World Social Forum i Nairobi.

Han lægger til:

– EU og USA kan ikke sidde bag lukkede døre i Davos og fokusere på egne snævre særinteresser. Kun et fælles fodslag mellem politikere, forretningsfolk og græsrødderne kan sikre en progressiv afslutning af handelsrunden til fordel for alle – såvel rige som fattige.

– 50.000 græsrødder har den sidste uge leveret konkrete bud på mulige løsninger. Nu mangler vi blot at eliten i Davos lytter til græsrødderne i Nairobi.

Baggrund:

Siden sammenbruddet på WTOs femte ministerkonference i Mexico (2003) har der kun været begrænsede fremskridt i de internationale handelsforhandlinger. Derfor mødes omkring 30 handelsforhandlere fredag og lørdag i Davos i et nyt forsøg på at opnå enighed inden den afgørende deadline d. 30. april i år. Lykkedes det ikke at afslutte forhandlingerne til tiden, vil en ny global handelsaftale næppe være realistisk indenfor en overskuelig fremtid.

IBIS, Nørrebrogade 68 B, 2200 Copenhagen N, Phone: 35 35 87 88, Web: www.ibis.dk