Ibis: Kamp mod terror må ikke blive kamp mod demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU Kommissionen har udarbejdet et udkast til anbefalinger til medlemslandene om registrering og overvågning af civilsamfundsorganisationer (private, folkelige foreninger og organisatyioner). Forslaget begrundes i behovet for at undgå at de private organisationer misbruges til kriminelle formål og finansiering af terrorisme.

Den hjemlige u-landsNGO, Ibis, har stor forståelse for behovet for at bekæmpe terrorismen i alle dens former. Men forslaget er i sin nuværende form ikke egnet til at opnå de erklærede mål og på mange måder helt uacceptabelt, siger foreningen i en udtalelser fra sin årlige generalforsamling lørdag i København:

Det hedder:

Angreb på foreningsfriheden.

Forslaget er et angreb på foreningsfriheden, som den er sikret i Grundlovens paragraf 78. EU-forslaget indebærer vidtgående adgang for statsmagten til at kontrollere og overvåge foreninger på forskellig vis: Krav om registrering, krav om godkendelse, krav om særlig registrering af medlemmer og ansatte, krav om adgang til mødeprotokoller og regnskaber mv.

Angreb på retssikkerheden.

Forslaget kan også indebære, at organisationer skal bevise, at de ikke er terrorgrupper! EU Kommissionen diskuterer angiveligt en sådan omvendt bevisbyrde, som er helt utilstedelig i et retssamfund. Enhver er som bekendt uskyldig indtil det modsatte er bevist.

Angreb på civilsamfundet.

Foreningerne repræsenterer et mangfoldigt og nødvendigt folkeligt fundament for demokratiet. Statsstyring eller statskontrol af det civile samfund sådan som det har været og stadig praktiseres i visse autoritære ikke-demokratiske korporative stater og samfund bør ikke indføres.

Ibis arbejder i Latinamerika og Afrika på at styrke og fremme demokratiet. Dette arbejde satser i høj grad på styrkelse og fremme af det lokale samfunds og det organiserede civilsamfunds rolle og indflydelse i udviklingsprocessen. Ikke mindst af den grund opfatter Ibis det uafhængige og selvstændige civilsamfund som et centralt element i demokratiet.

Ibises generalforsamling opfordrer meget stærkt den danske regering til at vende sig imod forslaget og sikre, at kampen mod terror ikke føres ved at reducere eller begrænse demokratiet med foranstaltninger, som gradvist kan føre til en politistat.

Yderligere oplysninger hos generalsekretær Vagn Berthelsen: 46 36 71 74, Mobil 24 40 86 40