Ibis: Guatemalas “tavse tragedie”

Redaktionen

Guatemala har netop oplevet den største naturkatastrofe i knap 30 år, men de danske mediers opmærksom har været forholdsvis begrænset, da den danske og internationale presse tilsyneladende har svært ved at rumme to katastrofer på én gang, skriver u-landsorganisationen Ibis i en pressemeddelelse fredag.

”Den tavse tragedie” er katastrofen blevet døbt af pressen i Guatemala. Over 100 landsbyer har været afskåret fra omverdenen pga ødelagte veje og broer, mens voldsomme regnskyl tavst væltede ned og skabte øversvømmelser og jordskred, der begravede hele landsbyer.

Naturens rasen forhindrede i første omgang nødhjælp og presse i at komme frem. Det er nu ændret, men betegnelsen ”Den tavse tragedie” bør alligevel vække eftertanke.

I Danmark har orkanens hærgen i Guatemala været begrænset omtalt, katastrofens omfang taget i betragtning: Orkanen har foreløbig kostet omkring 700 menneskeliv, 200.000 personer er direkte ramt af oversvømmelser og jordskred, og 120.000 guatemalanere er indkvarteret i nødhjælpslejre.

– Jordskælvet i Pakistan kræver naturligvis intensiv mediedækning. Men når man i Guatemala ser orkanens voldsomme konsekvenser for flere hundrede tusinde fattige mayaindianere, så fortjener den største naturkatastrofe i Guatemala i 3 årtier større opmærksomhed, siger journalist Arne Simonsen, der er udsendt for Ibis til det fattige land i Mellemamerika.

– Ikke blot fordi der er brug for akut nødhjælp, men også fordi der forestår et kæmpe genopbygningsarbejde. Det er den største humanitære og økononiske katastrofe i landets nyere historie, lægger Arne Simonsen til.

Sundhedsmyndighederne i Guatemala siger, at der er så mange tilfælde af diarré, lungesygdomme og alvorlige hudproblemer, at epidemier kan være under opsejling. Det gælder bl.a. i de områder, hvor der fortsat ligger lig begravet i mudder.

Enorme landbrugsarealer er ødelagt, og tusinder har mistet deres boliger. Derfør er der brug for omfattende nødhjælp, så landets alvorlige fødevareproblemer ikke udvikler sig til hungersnød. Genopbygningen af huse, veje og broer kræver også en ekstraordinær indsats.

Udviklingsorganisationen Ibis støtter ofrene med både akut nødhjælp og mere langsigtet genopbygning. Ibis har afsat 100.000 kroner til formålet og desuden startet en indsamling.

I første omgang får omkring 400 indianske familier i højlandet nødhjælp i form af mad og medicin. Nødhjælpen distribueres i weekenden via 3 guatemalanske udviklingsorganisationer, som den danske NGO har samarbejdet med i flere år.

Derudover arbejder Ibis på at danne et katastrofeudvalg med 3 lokale indianske organisationer og 3 orkanramte kommuner. Udvalget skal kortlægge behovet for genopbygning, der kan financieres via Ibis-indsamlingen og andre donorer.

Man kan støtte indsamlingen på www.ibis.dk.

For yderligere oplysninger og kommentarer, kontakt:
Arne Simonsen, direkte fra Guatemala: 00502 – 5208 8366 (mobil), 00502 – 7832 6019 (privat), 00502 – 2269 7776 (kontor – tast derpå114 for direkte forbindelse). Husk: 7 timers tidsforskel mellem Danmark og Guatemala.

Vagn Berthelsen (Danmark), 24 40 86 40 (mobil) eller 35 20 05 27