Ibis starter projekt i Liberia

Redaktionen

Af journalist Lotte Ærsøe, Ibis

Lige siden Ibis i 2000 startede i Vestafrika, i Ghanas hovedstad Accra, har der været planer om at udvide aktiviteterne i regionen.

Bent Jahns fra Ibis hovedkontor fortæller:
– Vi har fra starten haft intentioner om at arbejde i flere lande i Vestafrika, når der blev mulighed for det. Mange af landene i regionen har været ramt af borgerkrige og vi har valgt at gå ind i Liberia og Sierra Leone, som er 2 af de hårdest ramte (og hvor der nu er red, red.).

Bent Jahns har de sidste par måneder opholdt sig i Liberia for at forberede projektet og indhente de nødvendige tilladelser og godkendelser fra nationale og lokale myndigheder.

– Nu hvor der atter er fred i Liberia har vi besluttet at starte op med et uddannelsesprojekt under programmet ”Education in Emergencies”. Projektet hedder ALP – Accelerated Learning Programme, hvor børn i alderen 10-18 år der ikke har været i skole pga. krigen, får et 3-årigt grundskoleforløb der sætter dem i stand til at fortsætte en normal skolegang i overbygningen. Ibis har gode erfaringer fra lignende projekter i Angola, fortælle Bent Jahns.

D. 20 juli ankom den første Ibis-rådgiver, Rie Lukowski, til Liberia, og i løbet af september vil også Valborg Hansen være på plads, i byen Harper i den sydlige del af landet.

De vil i den kommende tid starte de første kurser, for dem der senere skal uddanne lærerne. Disse trænere eller supervisorer bliver ansvarlige for at efteruddanne de lærere, der siden hen skal ud og undervise på skolerne. Denne efteruddannelse vil give lærerne de redskaber, de har brug for, til at undervise eleverne i 6 års pensum på bare 3 år. Samtidigt vil lærerne blive undervist i elevcentret pædagogiske metoder og undervisning ud fra en rettighedsbaseret tilgang.

Projektet startede officielt 1 juni 2005 med en bevilling fra Danida for det første halvandet år på 7,7 mio. kr.

De første par måneder skal de 2 nye rådgivere lægge grunden til ALP i de 3 sydøstlige provinser Maryland, River Gee og Grand Kru, som er de mindst udviklede områder af landet.

Bent Jahns:
– Dansk Flygtninge hjælp har siden 1998 haft aktiviteter i området, og vi har et rigtigt fint samarbejder med dem om både den logistiske del og og kontakter samt de mere praktiske ting. F.eks står de for en storstilet renovering af skolerne i området, samtidigt med at de leverer skolehæfter og blyanter til eleverne. Mange af ALP kurserne vil foregår på disse skoler, og det betyder at vi kan komme i gang ret hurtigt.

– Det er vigtigt at børnene i dette krigshærgede land kommer i skole. De har brug for en chance for at komme ud af krigstraumerne, som mange af dem lider under, og få en fremtid uden kriminalitet og krig. Derfor har vi startet dette projekt. Vi håber at kunne udvide med endnu en provins senere, med støtte fra vores Alliance 2015 partner German Agro Action, anfører Bent Jahns.

Liberia er i en ”før og efter valget” situation. Freden opretholdes, med forventninger om en mere stabil situation efter valget og etableringen af en demokratisk regering.

Når Liberia forhåbentligt kommer i gang med en mere normal tilværelse, ønsker Ibis på længere sigt at deltage i landets udvikling med projekter inden for uddannelse, civilsamfundsudvikling og medier.

Kilde: www.ibis.dk

Læs mere om den politiske situation i Vestafrika på www.ibis.dk

Liberia – fred uden forankring? d. 9. 12 2004
Liberia og Sierra Leone – fra mareridt til fred, d. 9. 12 2004