Af Vagn Berthelsen
generalsekretær i u-landsorganisationen Ibis
Regeringsgrundlaget har et afsnit om Danmarks internationale indsats. VK-regeringen fastlægger en nedre grænse for Danmarks udviklingsbistand på 0,8 procent af BNI.
Ikke overraskende men alligevel skuffende i en tid, da der på mange fronter arbejdes på at sætte bistandsprocenten i vejret. EU Kommissionen ventes således senere på måneden at fremsætte forslag om, at EU-landene skal nå op på minimum 0,51 pct.
Det andet element, der springer i øjnene, er, at Danmarks bidrag til de multilaterale udviklingsorganisationer skal “underkastes et kritisk eftersyn” og “bringes på niveau med ligesindede lande”, som det hedder. Det betyder, at der skal skæres ned i bidragene til FN, EU eller Verdensbanken og Valutafonden.
Den melding er nok en debat værd: Det er et opgør med en årtier gammel borgfred om fifty-fifty i fordelingen af bistanden mellem det bilaterale og multilaterale område. Det kommer på et tidspunkt, da det internationale samfund, i hvert fald verbalt, er enige i behovet for et styrket FN, og der skal tages stilling til en række reformforslag i løbet af 2005.
Regeringsgrundlaget siger da også, at Danmark vil “opruste vor indsats i FN” – dog med eftersætningen “med en forstærket menneskerettighedsenhed i
Udenrigsministeriet”.
Det kommer tillige på et tidspunkt, da Danmark og andre donorer skubber kraftigt på for at harmonisere bistanden, hvilket jo netop burde være et argument for en styrket multilateral rolle.
Endelig kan det nævnes, at der allerede er skåret kraftigt i bidragene til nogle af FN-organisationerne, herunder ILO og UNESCO.
Der har været og er basis for kritik af ineffektive indsatser i multilaterale organisationer, og derfor bør et kritisk eftersyn ej heller afvises.
Men det er betænkeligt, at konklusionen er givet på forhånd, og det rejser spørgsmålet, om eftersynet primært skal retfærdiggøre en forstærket indsats i Afrika, som der ellers ikke er råd til, når rammen er nede på 0,8 pct.
Kilde: 92 gruppens nyhedsbrev – Nyt om miljø og udvikling
92-gruppen er et samarbejde mellem 20 danske miljø- og udviklingsorganisationer.
92-gruppens organisationer arbejder aktivt med opfølgningen af Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling i Johannesburg 2002 og andre sager vedrørende internationalt miljø og udvikling.