Træg Ibis-indsamling efter tsunami-millionerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

600 gange har u-landsorganisationen Ibis i den seneste måned ringet til danske virksomheder og fonde og bedt om støtte til indsamlingen “Hele verden i skole”, der skal skaffe penge til at sende fattige børn i u-landene i skole. Til nu har kun 7 af opringningerne givet resultat, og der er blot kommet 42.300 kroner ind, skriver Politiken torsdag.

– Det kommer meget bag på os, at det er så svært at samle ind til dette formål, siger Annelie Abildgaard, kampagnekoordinator i Ibis, til bladet.

Indsamlingen er en af de første i Danmark oven på de store indsamlinger til ofrene for flodbølgen i Asien, og Ibis har måttet konstatere, at det overvældende resultat af tsunami-indsamlingerne indtil videre ikke har smittet positivt af på de danske virksomheders vilje til at støtte mere langsigtet udviklingsbistand.

6-7 af de kontaktede virksomheder har direkte begrundet deres afslag med, at hele støttebudgettet for i år er brugt på tsunami-indsamlingerne.

Ved siden af indsamlingen blandt virksomhederne arrangerer Ibis en stor oplysningskampagne i de danske skoleklasser om behovet for skolegang i u-landene. I løbet af kampagnen modtager 106.000 skoleelever bogen “LæseRaketten” med historier fra u-landene. Det er mere end dobbelt så mange som sidste år.

Sidste år blev der indsamlet 120.000 kr., som har fået over 200 børn i Angola i skole. I år skal pengene bruges til at sikre skolegang for indianske børn, især piger, i Guatemala i Mellemamerika.

Det internationale samfund har sat sig som mål, at alle verdens børn senest om 10 år skal have adgang til undervisning. I dag kommer over 100 millioner børn ikke i skole, anfører Politiken.