Ibis: Danmark ignorerer behandling af hiv-smittede i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Konsekvenserne af den globale aids-epidemi er langt mere omfattende end først antaget. Det viser nye undersøgelser fra Verdensbanken. Derfor finder Ibis` generalforsamling det også helt uforståeligt, at Danmark ikke vil yde udviklingsbistand til medicinsk behandling af hiv-smittede i verdens fattigste lande.

Det fremgår af en udtalelse fra den årlige generalforsamling i den store frivillige u-landsorganisation, Ibis, tidligere på måneden. Udtalelsen fortsætter:

Prisen for behandling med aids-medicin er faldet med adskillige hundrede procent på blot få år. For kun 2,30 kroner om dagen kan Danmark yde medicinsk behandling til hiv-smittede i Afrika og dermed bl.a. være med til at mindske antallet af forældreløse børn, sikre familier en stabil indkomst og holde børn og unge i uddannelse. Bekæmpelse af aids er nemlig en direkte bekæmpelse af fattigdom.

Danmark har adskillige gange lovet at afsætte yderligere ressourcer til hiv/aids bekæmpelse. Men pengene er endnu ikke fundet på trods af, at det er lykkedes at finde danske midler til krigsindsatsen og genopbygningen i Irak.

Dette er særligt kritisabelt, fordi Danmark i FN har forpligtet sig til at arbejde for, at 3 millioner mennesker er i medicinsk behandling inden udgangen af 2005. I dag er tallet mindre end 300.000, heraf 50.000 afrikanere.

Danmark må erkende, at man ikke kan bekæmpe den globale aids-epidemi ved at ignorere smittebærerne. Tværtimod viser erfaringerne at en medicinsk indsats forstærker de forebyggende initiativer. Hos Ibis` samarbejdspartnere er håbet om medicin en af de væsentligste årsager til at lade sig teste.

Ibis` generalforsamling opfordrer derfor den danske regering til at genoverveje holdningen til medicinsk behandling. Vi kan ikke leve med, at tusinder af mennesker dør hver eneste dag, når vi er i stand til at hjælpe. Danmark må forstærke sin hiv og aids indsats allerede fra i år ved at afsætte minimum 100 mio. kr. på Finansloven for 2004 til nye hiv/aids indsatser, herunder behandling.

Vi spørger; Hvor er pengene? Hvor er viljen? Hvor er håbet?

Fakta om hiv/aids:

AIDS dræbte mere end 3 millioner mennesker i 2002. Det er over 8.000 om dagen eller en person hvert 10 sekund.

Ud af verdens 42 millioner hiv-smittede har mellem 5 og 6 millioner øjeblikkelig behov for medicinsk behandling på grund af deres fremskredne sygdom.

Med den nuværende indsats vil medicinsk behandling være tilgængelig for mindre end én million mennesker ved udgangen af 2005.

For 3 år siden lovede de rige lande at reducere antallet af unge hiv-smittede med 25 procent, halvere tuberkulose tilfælde og dødsfald samt halvere antallet af malaria infektioner, alt sammen inden år 2010. Siden da er situationen omkring alle 3 sygdomme blevet forværret og antallet af unge hiv-smittede under 15 år næsten tredoblet.