Bolivia får ny præsident

Redaktionen

Bolivias nye præsident er formanden for højesteret Eduardo Rodriguez. Det stod klart ved 11-tiden torsdag aften, boliviansk tid, efter at Parlamentsformanden Hormando Vaca Diez havde opgivet sit forsøg på at blive præsident og efter at deputerkammerets formand, Mario Cossio, afstod fra sin grundlovsmæssige ret til at blive præsident, hvis Rodrigues var indstillet på at overtage.

Kort før midnat blev Rodriguez taget i ed som ny præsident, skriver u-landsorganisationen Ibis fredag i en pressemelding.

Eduardo Rodriguez har hele tiden været den tidligere præsident Carlos Mesas kandidat til at overtage posten efter ham selv, og det har været den eneste af de mulige kandidater, der kunne opmønstre bred folkelig støtte. Hverken Vaca Diez eller Cossio, der havde fortrinsret til posten, kunne mønstre en sådan støtte. Tværtimod havde urolighederne i landet taget til med udsigten til, at en af disse 2 ville blive præsident.

Parlamentet og militæret forventer nu, at tilstanden vil falde lidt til ro. Men der er tilsyneladende ingen udsigt til, at blokaden af La Paz eller El Alto vil aftage.

Abel Mamani, formand for nabokommitteerne i El Alto, der er en af hovedaktørerne bag blokaden af La Paz og El Alto siger:

– Det gør ingen forskel. De 2 vigtigste punkter på vores dagsorden er nationalisering af gasreserverne og en grundlovsrevision. Og det, at vi har fået ny præsident, gør i sig selv ingen forskel. Indtil vi kender regeringsprogrammet vil vi fastholde presset på La Paz.

Fra alle sider i parlamentet er der imidlertid tillid til, at Rodriguez vil kunne samle nationen og skabe den dialog mellem de konflikterende sektorer, der er nødvendigt for, at landet kan begynde at komme økonomisk, socialt og politisk på fode igen. Fredag morgen vil borgerne i La Paz og El Alto dog igen vågne op til en belejret by.

Bolivia er et af Latinamerikas allerfattigste lande, men sidder på Sydamerikas næststørste gasreserver. En tredjedel af befolkningen lever for mindre end en dollar (6 kr.) om dagen, mens landets bruttonationalprodukt pr. indbygger er mindre end en tyvendedel af det danske.

National-dialog er altafgørende for, at det ekstremt fattige Andes-land kan begynde at udvikle sig igen på en måde, hvor der er respekt for alle de mange interesser, som siden januar har pacificeret landet igennem konflikter, blokader og økonomisk pression.

Læs mere på www.ibis.dk

For yderligere information og analyse af situationen, kontakt: Morten Schmidt, regionalrådgiver i Ibis Sydamerika, baseret i Bolivia Tlf: 00591 2 241 2008 / 00591 720 00758 E-mail: [email protected]

Stine Krøijer, programmedarbejder for Sydamerika i Ibis Danmark, Tlf: 3535 8788 / 3331 4477 Email: [email protected]