En række danske organisationer samt Enhedslisten har reageret på miltærkuppet i Honduras:
Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører Frank Aaen undrer sig over, at udenrigsminister Per Stig Møller i modsætning til mange af sine kolleger stadig ikke har fordømt kuppet, der fandt sted i søndags.
Han kræver i et åbent brev til udenrigsministeren, at den danske repræsentant i FN viser klar opbakning til den kuppede præsidet Mel Zelaya, der taler til FNs generalforsamling tirsdag. Han siger i en pressemeddelelse, at:
– Danmarks repræsentant ved FN mødet i dag klart må tilkendegive Danmarks opbakning til den demokratisk valgte præsident i Honduras. Det er meget utilfredsstillende, at udenrigsminister Per Stig Møller endnu ikke er kommet med en klar afstandtagen til kupmagerne.
– Hvor er udenrigsministeren i det her? Han var hurtig til at fordømme overgrebene i Iran, men der er tavshed, når en demokratisk valgt præsident sættes ud af spillet i Latinamerika. Militærkuppet har krævet de første dødsofre. Flere fagforeningsfolk er dræbt, der er erklæret undtagelsestilstand, og befolkningen er afskåret fra omverdenen. Hvad venter Udenrigsministeren på?
– Danmark skal fordømme militærkuppet i Honduras og gøre det klart, at Danmark aldrig vil anerkende kup-regeringen. Samtidig skal EU arbejde for, at forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Honduras suspenderes, indtil den folkevalgte præsident er genindsat.
– Der har i flere år været en positiv demokratisk udvikling i Latinamerika. Vi skal under ingen omstændigheder tillade, at de højreorienterede og reaktionære kræfter igen sætter demokratiet ud af kraft. Hele verdenssamfundet må arbejde for en hurtig genindsættelse af præsident Zelaya.
Frank Aaen har sendt disse spørgsmål til udenrigsministeren:
1) Vil regeringen fordømme militærkuppet i Honduras, og over for kupmagerne gøre det klart, at den demokratisk valgte præsident skal genindsættes, og at Danmark aldrig vil anerkende en kup-regering?
2) Vil regeringen arbejde for, at de igangværende forhandlinger om handelsaftaler mellem EU og Latinamerika suspenderes, indtil den lovligt valgte præsident er genindsat?
FKN: EU bør skærpe tonen
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer ligeledes regeringen til at tage afstand fra kuppet samt EU til at skærpe tonen.
Til foreningens hjemmeside siger generalsekretær Henrik Stubkjær, at det er ”dybt forurolingende”, at militæret går ind og fjerner en demokratisk valgt præsident og overtager kontrollen over medierne. Han uddyber:
Danmark har gennem flere år støttet opbygningen af en ombudsmandsinstitution, der skal sikre menneskerettighederne.
Og netop ombudsmanden, har man hidtil intet hørt fra, hvilket bør få Danmark på banen med et krav om en forklaring.
Samtidigt bør EU skærpe tonen endnu mere og lægge maksimalt politisk pres på for at få genetableret demokratiet i Honduras.
Blandt Folkekirkens Nødhjælps partnere er den populære og progressive radiostation Radio Progreso, som i høj grad er ”den demokratiske stemme” i Honduras, fordi den tager fat om vitale emner som overgreb på menneskerettigheder, retten til jord og afsløring af korruptionssager.
Radio Progreso er blevet lukket af militæret, og i øjeblikket frygtes det, at militæret vil fjerne al sendeudstyret.
Militæret har også afbrudt alle udenlandske kanalers sendemuligheder fra landet.
– Da jeg sidst besøgte Radio Progreso for halvandet år siden, fejrede vi netop 30 årsdagen for militærets forsøg på at lukke radioen dengang. Militærkuppet har altså sat den demokratiske udvikling mere end 30 år tilbage – og det kræver international reaktion, siger Henrik Stubkjær.
3F sender repræsentant til Honduras
Det danske fagforbund 3F, der har adskillige samarbejdspartnere i Honduras, frygter, at faglige ledere er i livsfare.
3F havde planlagt en mission til Honduras for at styrke sit samarbejde med lokale fagforeninger, men denne mission ændrer nu karakter, da de fagligt aktive, enten er gået under jorden eller er blevet isoleret, fordi kupmagerne har afbrudt forbindelserne til omverdenen.
Der meldes om 2 dræbte fagforeningsfolk i løbet af de seneste timer. (Den oplysning har det ikke været muligt at få bekræftet af andre kilder. Red.)
3F har i flere år samarbejdet med fagforeninger i Honduras, men nu har militæret lukket ned for strøm, internet og telefoner, og uafhængige radiostationer er blevet stormet. Samtidigt er der indført udgangsforbud, som dog trodses af demonstranter.
– Vi kan ikke få kontakt med vores samarbejdspartnere, og vi frygter for deres liv. Derfor rejser jeg nu til Honduras, udtaler Ole Nors, der er medlem af 3F’s hovedbestyrelse og Havnearbejdernes Landsklub i 3F. Ole Nors vendte for tre måneder siden hjem fra Honduras, hvor 3F samarbejder med landets havnearbejdere.
3F’s partner bryggeriarbejdernes fagforening STIBYS melder, at mindst 25 fagforeningsfolk er såret og to dræbt af kupmagerne i Honduras.
En af de sårede er formanden, Carlos H. Reyes, som blev gennembanket, da politi og militær spredte demonstrationen.
Kupmagernes våben blev vendt mod folkemængden foran præsidentpaladset i hovedstaden Tegucigalpa mandag eftermiddag. Politi og militær gik til angreb med tåregas, slag af geværkolber, vandkanoner, gummikugler og skarpe skud. Anledningen var tilsyneladende nogle stenkast. Der blev derefter sat vejspærringer op.
Fagforeningsfolk arresteret
Der cirkulerer vedholdende rygter om, at der er udstedt arrestordre mod 600 af lederne fra fagbevægelsen. Fem demonstranter fra energiarbejdernes fagforening, STENEE, blev arresteret under urolighederne. Samlet menes 30 ledere af folkelige bevægelser at være i hærens eller politiets varetægt.
Medier lukket
De uafhængige radiostationer samt Kanal 8 og Kanal 36 er blevet lukket, ligesom den psanske version af CNN og Telesur er blevet fjernet fra kanaludvalget. Journalister fra Telesur er arresteret, så denne Sydamerikanske TV kanal ikke kan sende nyheder fra Honduras.