Hvad mener Danmark om den nye regering i Honduras?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Onsdag indsættes Porfirio Lobo som præsident i Honduras. Det bliver ikke kuppræsidenten Roberto Micheletti, der sætter præsidentskærfet på plads, men formanden for den lovgivende forsamling, Kongressen.

Ifgl honduranske medier er der ingen dansk repræsentation ved indsættelsen, hvorimod Sverige sender en ambassadefunktionær. Mange lande har meddelt, at de ikke anerkender det valg, der bragte Porfirio Lobo til magten, andre – som f.eks. USA, Israel og Taiwan har taget det modsatte standpunkt.

Danmark har tilsynladende kun taget halvhjertet stilling. Den økonomiske støtte til menneskerettigheds-ombudsmanden blev omdirigeret til honduranske mennskerettigheds-organisationer, fordi ombudsmanden helhjertet og højrøstet støttede kuppet. Det har imidlertid ikke ført til, at Danmark har taget stilling til det valg, der blev ledet af kupregeringen.

Derfor har Enhedslistens Frank Aaen stillet følgende spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller:

”Vil ministeren forlænge Danmarks støtte til menneskerettighedsarbejde i Honduras, bl.a. på baggrund af en rapport fra Den Interamerikanske Menneskerettigheds Kommission (IACHR), der påviser systematiske menneskerettighedskrænkelser siden kuppet i juni 2009?

Mener ministeren at Danmark kan anerkende indsættelsen af Porfirio Lobo som regeringsleder for Honduras, set i lyset af at valghandlingen blev gennemført under kupregeringen og generelt betragtes som illegitim?”