Amnesty: Brasiliens fattige fredsløst vildt – dødspatruljer hærger

Redaktionen

Ny rapport fra Amnesty International stiller skarpt på bekæmpelsen af kriminalitet i Brasilien. I stedet for at reducere kriminaliteten i landet er den kriminelle vold og overgreb på menneskerettigheder blevet koncentreret i Brasiliens slumkvarterer, hedder det i en pressemelding fra Amnesty Danmark fredag.

Den 14-årige skoledreng Douglas Brasil de Paula spillede pinball i en bar. Joao da Costa Mangalhaes sad i døren til sit hus. Elizabeth Soares de Oliveira arbejdede i sin mands bar. Rafael da Silva Couto, en 17-årig skoledreng, cyklede.

Alle blev de skudt den 31. marts 2005 af en “dødspatrulje” i Baixada Fluminense distriktet i Rio Janeiro.

– Drabene på 29 mennesker i Baixada Fluminense er en konsekvens af, at strategien for den offentlige sikkerhed har ladt den fattige del af befolkningen i stikken, siger Amnesty Internationals researcher på rapporten, Tim Cahill.

Rapporten konkluderer, at en ny offentlig sikkerhedsplan, som fokuserer på forebyggelse af mord, retsbeskyttelse og kontrol af håndvåben, er den eneste farbare vej til at bekæmpe volden og kriminaliteten i landet.

– På trods af at fattige i slumkvartererne er den gruppe, som har størst risiko for at blive udsat for voldelig kriminalitet, gør de statslige myndigheder intet for at beskytte dem. Tildelingen af penge fra de offentlige sikkerhedsbudgetter viser, at de fattige områder ikke prioriteres, anfører Tim Cahill.

Sikkerhedspolitikken rammer ikke kun de fattige samfund, men også politiet. Mange politifolk ser det som en straf at blive sendt til slumområderne. Dem der sendes dertil er ofte dårligt uddannet og har få ressourcer, samtidig med at de risikerer at blive angrebet af kriminelle bander og narkogrupperinger.

Alene i 2004 blev 52 politifolk dræbt under deres arbejde i Rio de Janeiro.

Læs hele rapporten her på:
http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR190252005?open&of=ENG-BRA